Riquesa natural

Dimecres, 19 octubre, 2011
Temàtica: 
Font: 
pas

Un dels cims més emblemàtics del Pas de la Casa és el Portella Blanca de 2.515 metres. El seu cim és un punt fronterer que separa tres estats (l’andorrà, el francès i l’espanyol), per aquest motiu hi ha un monòlit de granit gravat.

Els prats del Pas de la casa també són molt coneguts per la seva gran quantitat de flors i plantes a la primavera, entre espècies més abundants hi ha , l’azalea i la grandalla. També hi ha gran varietat de plantes medicinals, hi abunda, per exemple, la genciana i la regalèssia. ,

La Gavatxa és com anomenen els habitants del Pas al seu indret més gelat. Degut a la seva alçada (2.050 metres) el Pas de la Casa arriba a temperatures molt baixes. Es seu indret més gelat és anomenat pels Habitants del Pas de la Casa La Gavatxa. En són famosos també els seus vents gèlids, el famós Torb, també anomenat Tors, que bufa des del nord aixecant la neu i fent baixar les temperatures uns quants graus. Aquests vents bufen amb molta força al Pas de la Casa, creant remolins i aixecant a vegades fins i tot bigues de ferro, tal i com va passar al març del 98. Quan el mateix vent bufa més fluixet, és anomenat follet.

“si a Lleida hi ha boira, al Pas hi ha bon temps”

En el coll dels Isards també hi trobem dues vies ferrades, la de l’esquerra i la de la dreta. La primera és de nivell poc superior i la segona de difícil superior.

Autora - Cèlia Morales

Tardor 2011

 ,