Temàtica: 
Ubicació: 

Durant la segona meitat del segle XVIII i principis del segle XIX a Moià hi va haver el taller de construcció de rellotges més important de Catalunya.

Els rellotges en aquella època eren un producte car i només els més rics es podien permetre tenir-ne un a casa, que solia ser importat de França, d'Anglaterra o d'Holanda, fet que va propiciar que sorgissin en diferents llocs del Principat petits tallers, generalment de manyans o armers, que en varen produir de molt més econòmics i per tant a l'abast de més gent. Aquests petits tallers també es van atrevir a fabricar rellotges de campanar.

En el cas de Moià els constructors van ser Josep Senesteva (c. 1740-1806), manyà de Santpedor que es va instal·lar a Moià el 1758 i el seu aprenent i successor en el negoci, Francesc Crusat (1780-1851).

Senesteva tenia el taller al carrer de Sant Sebastià, al Raval de Dalt i Crusat va estar al Raval i també, uns anys després a la Plaça Major.

Per les dades que tenim, Senesteva va produir aproximadament uns cinc-cents rellotges i Crusat aproximadament uns cent vint. També varen construir rellotges de campanar, dels quals actualment se'n te coneixement de sis.

Un dels rellotges de campanar encara en ús és el de l'església de Sant Josep, ara transformada en auditori (en algunes èpoques havia estat la seu i taller del grup teatral La Fura dels Baus. És un rellotge datat aproximadament el 1785 i que encara funciona!

Tram del Camí: El Cami a l'Anoia, Bages, Moianès, Osona i el Valles Oriental

Rutes temàtiques: Estiueig prehistòric al Moianès.

 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí