Ubicació: 

El pont penjant d'Amposta és un pont penjant sobre l'Ebre situat a la vila d'Amposta, al Montsià.

Aquest pont es va començar a construir el 1915, i es va acabar el 1921. Va ser dissenyat per l'enginyer José Eugenio Ribera i no va comptar amb una inauguració oficial. L'abril de 1924 però rebia la visita del general Miguel Primo de Rivera de pas cap a València.

Va ser el segon pont penjant del món construït amb el sistema de formigó armat, després del pont de Brooklyn de Nova York, en el qual està inspirat.

Característiques

El pont fa 24 metres d'altura i el tram total és de 134 m. Està caracteritzat pels dos pilars de pedra en forma d'arc de triomf d'estil historicista alemany, a cada riba del riu i per la seva estructura metàl·lica sostinguda per cables.

Hi ha dos tipus fonamentals de cables: els que formen la catenària, que surten d'un punt situat a 30 m dins el terreny ferm, i en nombre de 10 per costat s'aixequen cap als pilars per a construir la gran corba, deixant-ne dos a la part superior de les masses tectòniques, punt de partida també dels sis tirants progressivament inclinats pel primer tram del pont; i els cables perpendiculars que fan la funció de tirants per a la major part central del pont.

La superfície del pont té una amplada d'uns 8-10 m i presenta la calada per vehicles (un carril per sentit), a més de dues vies centrals per als vianants. Els grans blocs pilars de pedra presenten tres registres d'alçada: l'inferior, des de la vora dl riu fins a la via circulatòria, amb una arcada de mig punt; el segon amb una arcada quasi el·líptica i apuntada, amb una notable clau central; i el tercer, amb els coronaments superiors, amb tres obertures centrals amb l'escut reial al damunt i flanquejades per dues quasi torres.

Història

El pont va substituir els antics passos de barca, que eren l'únic mitjà que hi havia fins llavors per creuar el riu a l'alçada d'Amposta. El pont se situava en la carretera de Barcelona a València i va ser construït per iniciativa del consistori municipal dirigit pel batlle Joan Palau i Miralles, amb el suport del diputat tortosí Agustí Querol i Subirats. El primer projecte de 1907 fou rebutjat i les obres no van començar fins al 1915. El 15 d'agost va tenir lloc l'acte de col·locació de la primera pedra.

El 1938, durant la guerra civil el pont va sofrir dos atacs per part de l'aviació Legionària italiana que formava part de l'exèrcit del general Franco, l'últim va ser el 10 de març de 1938. Aquest va ser definitiu, ja que es va despendre la totalitat de la seva estructura, per l'efecte de les bombes incendiàries. Va ser reinaugurat el 4 d'octubre de 1939. El 1957 s'hi van realitzar obres de reforçament i la darrera gran actuació sobre el pont va tenir lloc entre els anys 2007-2009.

Llegir article a wikipedia

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí