Personatges il·lustres de Sant Joan de les Abadesses

Dilluns, 24 maig, 2010
Temàtica: 
Font: 
pas

PERSONATGES IL·LUSTRES DE LA VILA

Guifré el Pelós: Comte de Barcelona, fill d'Arrià (Catalunya Nord) Va ser el fundador dels monestirs de Sant Joan de les Abadesses l'any 887.

 ,

Emma de Barcelona: Filla de Guifré el Pelós, va ser la primera abadessa del Monestir de Sant Joan. Va exercir el seu poder amb seny i eficàcia aconseguint un abaciat pròsper i poderós. L'any va aconseguir que els habitants de la vall la reconeguessin com a senyora, el que li va propiciar poders sobre el seu territori.

 ,

Parassols i Pi:Historiador de finals del segle XIX, va fer una interessant recerca sobre el personatge del Comte Arnau i l'expulsió de les abadesses del monestir de Sant Joan.

 ,

Joan Corominas. El Sord de l'Arquet. Gràcies a un viatge a Itàlia va conèixer la fabricació del ciment. Va ser l'introductor d'aquest material a la península ibèrica.

 ,

Jaume Nunó: Músic castrense. És l'autor de la música de l'Himne Nacional de Mèxic, estrenat el 1854.

 ,

Joan Baptista Bertran: Pare Jesuïta i escriptor.

 ,

Joan Maragall: Va estiuejar a la nostra vila, a la casa núm. 11 del carrer Major. Gràcies a les seves estades va escriure els Goigs de la Mare de Déu de Núria, El Comte Arnau, i el seu cèlebre poema La Vaca Cega.

 ,

Mestre Andreu: Josep Mª Andreu va ser un dels primers professors de l'escola pública de Sant Joan de les Abadesses. Va introduir la celebració de la Festa de l'Arbre a l'estat espanyol l'any 1898

 ,

Pere Planas: Fill de la vila, juntament amb un grup d'espanyols, es va fer fort en una església a la població de Baler (Filipines) i va aguantar un setge d'onze mesos salvaguardant el que ells creien una possessió del regne d'Espanya. Era un dels popularment coneguts com els últims de Filipines.

 ,

Josep Picola i Soler: Poeta i artista. Va formar part de diverses entitats de la vila en les quals participà activament, així l'any 1983, va escriure la lletra de l'himne del CE Abadessenc. Com a reconeixement a la seva persona i a la seva obra, el 1986, l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses el nomenà "fill il·lustre de la vila" i l'any 2000 la Biblioteca Municipal adoptà el seu nom.