Esteu aquí

Els pobladors de la zona que actualment ocupa el municipi de Camarasa han deixat valuosos testimonis de la seva vida i de la història d’aquestes contrades. En els pobles i diferents contrades del terme municipal trobem testimonis del passat històric, com restes de poblament iber i romà (Monteró), visigot (Palous), islàmic (castells de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa) i medieval (baronia de Sant Oïsme, Fontllonga, etc.).
D’èpoques més recents són el fortí del castell de Camarasa (guerres carlines), algunes de les cases dels pobles (segle xvii) i les esglésies parroquials (segle xviii). El patrimoni històric més recent el trobem en els molins d’oli i farina (segles xix i xx) i en les centrals hidroelèctriques i pantans (segle xx).
 

Conjunt de Llorenç Vell
Castell de Sant Llorenç de Montgai. Es troba en un penya-segat que sobresurt de la serra de Sant Cristòfol, la qual s’aixeca immediatament per sobre i en direcció oest de l’actual poble de Llorenç de Montgai. Castell sarraí bastit per Ermengol iv cap el 1082. Actualment, es troba en un estat de conservació malmès i ofereix unes fantàstiques vistes. S’hi accedeix des de l’estació de Sant Llorenç de Montgai, on a mà dreta arrenca una pista de muntanya de 3 km.
Ermita romànica del castell de Sant Llorenç de Montgai. No han estat localitzades fins a l’actualitat notícies històriques de la capella de la Mare de Déu del castell de Llorenç; no es pot descartar, però, que aquesta església hagués estat durant l’edat mitjana la parròquia del terme del castell de Llorenç, que va dependre de la canònica de Santa Maria de Solsona. L’església de Santa Maria del castell de Llorenç s’adiu perfectament a les solucions arquitectòniques del final del segle xii i la primera meitat del xiii, amb reformes més tardanes que podrien estar representades per la capella meridional i les motllures exteriors tant de la cornisa com de la finestra principal.

Església parroquial de Sant Llorenç de Montgai. Temple dedicat a sant Llorenç, actualment d’estil barroc tot i que segurament aquest és successor d’un de més antic. És formada per una sola nau, de planta rectangular molt allargada i capçada a llevant per un absis semicircular. A la coberta de la cara meridional hi ha un campanar d’espadanya de doble obertura amb arcs de mig punt i teulada plana.
Central hidroelèctrica i presa de Sant Llorenç de Montgai. L’embassament se situa al riu Segre i s’estén al llarg de la carretera, vora de desmais, fins a arribar a la presa del pantà, que va ser construïda el 1935 per La Canadenca i que actualment s’utilitza, bàsicament, per a la producció d’electricitat i per al regadiu.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.