Palau dels Sants Joans

Dilluns, 20 febrer, 2012
Ubicació: 
Font: 
pas

 ,

PALAU DE SANTJOANS

Situada en el centre de la població, en la Plaça Vella, destaca com a edifici civil nobiliari, el palau de la Casa dels Sanjoans. Va pertànyer a la família de Sant Joan, de qui procedix el nom d'esta casa palatina.

Esta casa té el seu origen en el s.XV, encara que la seua estructura actual és del s.XVII. Es tracta d'un palau d'estil aragonés, que es troba molt be conservat externament. Consta de dos altures i la seua façana és de pedra, despuntant un ràfol de fusta. Té una torre quadrada amb coberta a quatre aigües en el vèrtex de la qual apareix la Creu de Malta.

En l'interior conserva els escuts heràldics en policromia. En un saló figura un altre escut corresponent a les armes de Sanjoans, personatge natal d'esta població molt recordat per la seua lluita contra els invasors francesos. I en una altra sala, ja en un pis superior i segurament la més destacable, se'ns presenta tot el paviment i les parets replets de ceràmica zoo-mórfica. Destaquen també les escales interiors, que són de fusta treballada.

Actualment acull el museu Dinomania amb l'exposició "ANA, un jaçiment viu" que explica en què consisteix el treball d'un paleontòleg, usant com a fil argumental els descobriments fets al jaciment ANA.

 ,