Les Salines de la Trinitat o de la Ràpita

Dimecres, 10 maig, 2017
Font: 
Wikipedia. Foto: club-ucp
Text publicat per: 
PAS

Les Salines de la Trinitat, també anomenades de la Ràpita, són unes salines del municipi de Sant Carles de la Ràpita. Estan situades a la península de la Banya, al meridió del delta de l'Ebre, que tanca el port dels Alfacs.

Les antigues salines ja eren explotades al segle XII pels àrabs, i van continuar sent-ho després de la conquesta cristiana. Una novena part era per al rei i van estar vinculades a la família Oliver. Exportaven a Nàpols i pràcticament a tota la Mediterrània. Llavors les salines se situaven dins dels actuals termes de Sant Jaume d'Enveja i Amposta, les Salines Velles.

Abandonat el primer nucli (les Salines Velles), les salines es van establir on està actualment la Tancada, les Salines del Negret, i on encara es pot apreciar la seva estructura. Van ser utilitzades fins a finals del segle XIX.

Les salines actuals es van situar dins la península de la Banya. Van ser ocupades prop de 400 hectàrees noves (les Salines Noves), de les quals s'extrauen anualment unes 25.000 tones, exportades en part al nord d'Europa. Actualment s'exploten unes 1.000 hectàrees.

L'explotació ha donat nom a una caseria formada al seu voltant, l'única de tota la península de la Banya, en la qual no hi ha població permanent. En la seua parcel·la es compten tres magatzems, una oficina i un habitatge de 44 m2 de superfície cadastral.

Llegir artcle a Wikipedia