La Marratxa és el ball lauredià per excel·lència. És ballada per l’Esbart Lauredià el segon dia de Festa Major, que és sempre l’últim diumenge de juliol.

És un ball que simbolitza la pau i és ple de referències històriques. Durant la guerra que el Compte de Foix va desencadenar contra el Bisbe d’Urgell els lauredians estaven alerta ja que per proximitat geogràfica, haguessin sigut els primers en rebre les conseqüències d’una guerra plena de devastacions. El rei d’Aragó Pere III, va posar fi a les hostilitats amb el pacte dels Pariatges. ,

El ball el ballen dos homes, un de solter (que representa el Bisbe d’Urgell) i l’altre de casat (que representa el Comte de Foix), vestits amb les seves millors robes i barrets de copa alta d’on pengen tres cintes del color de la bandera andorrana. Els dos homes ballen amb sis noies (que representes les sis parròquies d’Andorra que hi havia llavors), vestides a l’estil de l’època feudal.

La Marratxa simbolitza la unió dels dos senyors amb el territori i l’alegria de no haver de viure una guerra, tal i com representen els sis trabucaires que al final del ball disparen a l’aire.

Text: Bru Noya

Fotografia: Comú de Sant Julià de Lòria

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en Grup de Caminants

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca i a repassar-ne les marques.

 

Fes-te soci / padrí del camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

 

Fes-te amic del camí

Estigues informat de totes les novetats.