La Marratxa - Esbart Lauredià

Dimarts, 22 febrer, 2011
Font: 
Bru Noya, Participació Ciutadana

La Marratxa és el ball lauredià per excel·lència. És ballada per l’Esbart Lauredià el segon dia de Festa Major, que és sempre l’últim diumenge de juliol.

És un ball que simbolitza la pau i és ple de referències històriques. Durant la guerra que el Compte de Foix va desencadenar contra el Bisbe d’Urgell els lauredians estaven alerta ja que per proximitat geogràfica, haguessin sigut els primers en rebre les conseqüències d’una guerra plena de devastacions. El rei d’Aragó Pere III, va posar fi a les hostilitats amb el pacte dels Pariatges. ,

El ball el ballen dos homes, un de solter (que representa el Bisbe d’Urgell) i l’altre de casat (que representa el Comte de Foix), vestits amb les seves millors robes i barrets de copa alta d’on pengen tres cintes del color de la bandera andorrana. Els dos homes ballen amb sis noies (que representes les sis parròquies d’Andorra que hi havia llavors), vestides a l’estil de l’època feudal.

La Marratxa simbolitza la unió dels dos senyors amb el territori i l’alegria de no haver de viure una guerra, tal i com representen els sis trabucaires que al final del ball disparen a l’aire.

Text: Bru Noya

Fotografia: Comú de Sant Julià de Lòria