Ubicació: 

La Blava és el nom amb el qual es coneix la fàbrica tèxtil Tecla Sala, ubicada a la vora del riu a Roda de Ter (Osona) construïda l'any 1925.

A finals del segle XVIII hi va haver un fort increment d'implantació de fàbriques tèxtils a Roda, que augmentà a mitjans del s. XIX i continuà durant el segle XX. Les indústries instal·lades prop del riu Ter canviaren el paisatge i l'economia de Roda.

El 1909 Tecla Sala va heretar l'empresa del seu pare. El creixement de la fàbrica va motivar-ne el trasllat al nou edifici, el 1925. El 1940 es va inundar a causa d'un aiguat molt important, però va tornar a funcionar. A finals dels setanta va passar al grup Castells. L'any 1978 es va aplicar el primer pla de reestructuració i es va quedar amb 150 treballadors dels prop de 400 que tenia. L'any 1979 passa a mans de Gosypium. Els anys 1985-1986 es va fer un pla de reconversió. L'any 1991 tenia 130 treballadors. L'empresa va cessar la producció l'any 1999 i, el 2006 l'ajunament va adquirir l'edifici.  El 23 de maig de 2007 s'hi va declarar un incendi important que va afectar la primera planta i la coberta. Abans de l'incendi hi havia el projecte de convertir l'antiga fàbrica en un equipament cultural.

En aquesta fàbrica va treballar durant 29 anys el poeta Miquel Martí i Pol, en el departament d'administració, fins que l'esclerosi múltiple el va obligar a retirar-se. L'experiència del treball des del punt de vista de l'obrer es troba a la base de la temàtica de la seva poesia, i més especialment en el cas de l'obra "La fàbrica"

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí