Ubicació: 

Un dels atractius de conèixer pobles és descobrir les seves varietats locals i poder tastar els sabors propis de cada terra.
Enciams, fesols, mongetes, tomàquets, pomes i altres varietats, són productes propis de la Vall d’Arbúcies, una joia de la natura plena de vida i molta història.

Entenem per “varietat local” les plantes anuals i biennals que han estat cultivades durant més d’una generació (30 anys) en una àrea geogràfica determinada, conservant les llavors de forma continuada. En el cas de cultius perennes i espècies de reproducció vegetativa, es parla de varietat local quan ha estat cultivada durant més de 60 anys. Aquestes varietats són el producte de la selecció per part dels agricultors sobre les espècies silvestres i/o domesticades adaptables a les condicions ambientals i a les formes d’ús i gestió pròpies de la cultura agrària local.

 

 

 

 

Us presentem un seguit de productes locals i artesans de la vila d'Arbúcies. 

 

Les pomes

Durant la primera meitat del s.XX, un dels conreus agrícoles més importants de la Vall d'Arbúcies va ser el cultiu i la comercialització de diferents varietats de pomes.

La rabada, les quadres, la camosa, sang de llebre, bellesa de Roma.... són alguns dels noms de pomes antigues; varietats del passat, no comercials però que han perdurat, resistint el pas del temps i les modes, rescatades i recopilades al pomari de l'Emili Soms, un jubilat d'Arbúcies, l

 

Els fesols

Els fesols són una de les varietats d’horta més conreades a la comarca de la Selva. Procedents de l’Amèrica Central aquestes lleguminoses van ser introduïdes a la Península Ibèrica a partir del segle XVI. Al llarg del temps les mongetes es van anar adaptant a les condicions climàtiques locals generant noves varietats.

Moltes de les espècies autòctones s’han conservat gràcies a la perseverança dels pagesos que, generació rere generació, han compartit les llavors. Com és el cas del fesol ros de mata baixa d’Arbúcies

També hi ha el fesol del ganxet, mongeta de llavor completament blanca, amb un característic ganxo que li dóna nom. El grau de ganxo depèn de la zona de cultiu, així com la seva talla. Amb una pell rugosa, però una vegada cuita és molt fina. Es pot menjar calenta o freda simplement amb un raig d'oli n'hi ha prou, no li cal res més.

 

L' oli autòcton d´oliva

L' Oli de la Vall d'Arbúcies ha recuperat la varietat local d'olivera de la cara nord del Montseny i elabora el seu oli d'oliva verge extra monovarietal fruitat intens i de complexitat aromàtica, amarg mig i picant intens amb els adjectius de Verd i Equilibrat i el nom de "Salar d'Arbúcies.  Etiquetat d'oli de Gamma Alta per l'IRTA I pel Panell de Tast Oficial d'Olis  Verge  d'Oliva  de Catalunya.

 

Elaboració artesana d'embotits

Un dels principals atractius de la Vall d'Arbúcies és la qualitat dels seus productes elaborats artesanalment.

Els productes de proximitat són la base de la cuina d'Arbúcies, una cuina tradicional que es pot degustar als diferents restaurants del poble, que poc a poc s'està convertint també en un referent i ja compta amb un restaurant guardornat amb una estrella Michelín.

 

El pa de pessic

“Per un bon pa de pessic, Casa Mir”. Des de 1880 els visitants d’Arbúcies poden adquirir a la pastisseria Mir un dels productes més tradicionals de la vila. També podreu provar els torronets de mel i avellana i els ametllats.

 

Per a tots els gustos;
Salut, terra i bon profit!

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí