Gastronomia de Sant Julià de Lòria

Dimecres, 14 desembre, 2011
Font: 
Cèlia Morales/Pilar Andreu Rovira
Text publicat per: 
PAS

Cim del Cel és el nom del vi de Casa Beal. Les vinyes, plantades a Nagol entre 1000 i 1050 metres d’alçada, són una de les vinyes més altes d’Europa. La família Visa Tor, andorrana de tota la vida, va començar a plantar els ceps el 1978, per trobar les varietats més adequades a les temperatures, l’alçada i el terreny. Finalment, treballen bàsicament , amb ceps empeltats de la varietat Gewürztraminer, molt cultivada a l’Alsàcia, , Alemanya i Àustria. El 2006 presenten la seva primera anyada de vi blanc dolç. El seu nou vi, anomenat vi de gel, presenta la curiositat que els raïms, per collir-los, s’han d’haver congelat a una temperatura entre 8 i 12 graus sota zero.

Altres vinyes de la parròquia de Sant Julià de Lòria són les Vinyes Casa Auvinyà, al quart d’Auvinyà, les Vinyes Borda Sabaté situades al poble de la Muxella i les Vinyes de Casa Bringué del Pui d’Olivesa ambdues situades al quart de Fontaneda.

Durant la festivitat de carnaval s’organitza la Ruta de la Tapa, activitat gastronòmica que té lloc a diferents bars i restaurants de Sant Julià de Lòria. Els mesos de juliol i agost també s’organitzen els Vespres d’Estiu amb varietat d’espectacles al carrer on els diferents restauradors promouen uns menús especials els dies en que hi ha actuació.

 ,