Ubicació: 

Les fonts de bomba d’Arbúcies

 

Arbúcies és una vila amb abundància de fonts. Les més originals i tradicionals són les fonts de bomba que pouen aigua de la capa freàtica.

 

1.    Font del Bon Humor : c/ Sorall

2.    Font de Can Mero : c/ del Castell

3.    Font de Can Palau : c/ del Castell

4.    Font de Can Salau :c/ del Castell

5.    Font Damunt, que porta el nom del carrer.

6.    Font Sant Hilari, que porta el nom del carrer.

Altres fonts destacables que no són de bomba  7. Font Passeig del Montseny 8.  Font Rossinyol. 9. Font del Carrer de la Pietat. 10. Font del Ferro. 11. Font del Palau. 12. Fot de la Corbadora. 13. Font del passeig del poàrium. 14. Font de Can Pons.

Darrerament les fonts que no tenen l’aigua tractada sanitàriament porten un rètol que ho avisa.

Abans les aigües d’aquestes fonts mai estaven tractades i es consideraven potables. El sistema digestiu de les persones residents estava adaptat al tipus d’aigua. Quan els forasters visitaven la vila i bevien aigua, potser, podien tenir petites diarrees i es veien com una cosa normal pel “canvi d’aigües” i fins i tot es considerava com a una depuració de l’organisme.

Les lleis han anat canviant amb l’augment  de contaminació i el risc per algunes persones amb salut més sensible, de manera queno es garanteixen com a potables les aigües que no tenen clor afegit.

 

Les analítiques que algunes fonts tenen un  excés de nitrats i bacteris, en alguns casos debut a la falta de pluges reiteradas (quan hi ha sequera) o per filtracions d’aigües brutes al subsòl provinents d’alguna casa que no té la separació de xarxes d’aigua adients. També es pot deure a alguna pèrdua d’aigua bru que després es filtra a l’aigua que va a la font. 

 

L’Ajuntament sap que les fonts són un element patrimonial molt estimat per la gent d’Arbúcies i és per això que s’intenta que estiguin obertes i garantir, de la millor manera possible, la salut dels vilatans així com l’embelliment del poble.

 

Fotos: Vàries fonts, pom de la palanca i broc, esquema del mecanisme d'una font de bomba.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí