Sant Carles de la Ràpita compta amb un ric patrimoni festiu i cultural. El caràcter alegre i festiu de la gent de les Terres de l'Ebre forma part de la seva identitat i La Ràpita n'és un exemple clar, amb un teixit associatiu molt arrelat que s'implica activament i que impulsa l'activitat cultural de la vila. Cal destacar en aquest sentit l'Esbart Dansaire Rapitenc, una colla que representa arreu el folklore ebrenc amb el seu grup de dansa i gegants, així com el Festival Folklòric dels Alfacs i el Festival dels Ritmes dels Alfacs com aconteixaments claus per difondre la cultura popular i la música local, respectivament.

Us detallem a continuació el calendari festiu de la Ràpita amb les seves principals tradicions:

 

GENER

 

Sant Antoni

Aquesta tradicional festivitat té molta presència a les comarques de les Terres de l'Ebre. A Sant Carles de la Ràpita es concentra en dos dies farcits d'actes diversos, entre els que destaca la processó amb la imatge de Sant Antoni, acompanyada dels gegants de la vila i la Banda de Tambors i Cornetes de La Ràptia, tot recorrent els carrers del centre de la vila, i com no la benedicció del bestiar davant l'Església Parroquial.

Durant la tarda del segon dia de festa es celebren també els tradicionals concuros populars per a nens.

 

JUNY

 

Festa del Mar

Festivitat de Sant Carles de la Ràpita estretament lligada a la seva essència marinera. L'estació nàutica de la ciutat la celebra cada mes de juny, i s'ofereixen un amplíssim ventall d'activitats culturals, gastronòmiques i nàutiques, com el cable esquí, el submarinisme, windsurf, demostracions de kitesurf, caiac, paddle surf, etc. Destaquen especialment la Travessa per la Badia dels Alfacs, ideal per conèixer el magnífic entorn de La Ràpita, i la musclada-vermut al Xiringuito de la Costa, per assaborir aquest fantàstic producte local, gustós i saludable a tocar del seu hàbitat, acompanyat del també local Vermut Rapitenc, amb una magnífica música d'ambient. Dos trets identitaris de la ciutat, un geogràfic i l'altre gastronòmic, units en aquesta deliciosa jornada.

També hi ha la possibilitat de llogar bicicletes elèctriques per fer rutes pel Delta, i d'altres degustacions i propostes culturals com les demostracions d'artesania i dansa. Important mencionar també la Mostra d'Economia Circular i Mobilitat Sostenible i la Taula Rodona sobre medi ambient per caminar cap a un món millor.

En resum, una festa transversal que involucra a tots els agents del territori: empreses nàutiques, productors, comerciants i cuiners locals, que participen conjuntament en aquest esdeveniment per mostrar tot el potencial de la Badia dels Alfacs, un racó singular del mediterrani i del que podeu descobrir-ne més coses a l'article sobre els llocs d'interès de Sant Carles de la Ràpita.

 

JULIOL

 

Festa de la Mare de Déu del Carme

Aquesta festivitat tradicional i religiosa té lloc cada any a mitjans de juliol a les instal·lacions del port pesquer. És una celebració molt arrelada als municipis de tradició marinera com és el cas de Sant Carles de la Ràpita. Originalment només la vivien els pescadors, mariners i les seves famílies, però recentment ha trascendit a tota la població i compta amb 3 dies d'actes oficials com l'Homenatge a la Vellesa del Pescador el 16 de juliol, on es reuneixen antics treballadors del mar amb autoritats, vídues de mariners i altres convidats a la confraria, i l'especial i multitudinària processó marítima amb la imatge de la Mare de Déu, un seguici digne de veure on les barques llencen flors a la que porta la imatge carregada a les espatlles per veïns del pobe.

També s'organitzen altres activitats com els típics correbous de les Terres de l'Ebre, la cucanya i el pal ensabonat, regates, campionats i concerts.

 

Festes Majors de Sant Jaume

Cada any per Sant Jaume es celebren les Festes Majors de La Ràpita durant 10 dies, amb un extens programa ple d'activtats per a tots els públics. Cercaviles, castells, concerts, Dj, revetlles amb orquestra, els clàssics bous amb diverses modalitats, correfocs amb la participació de diverses colles de Diables i altes mostres de cultura popular, el Festival de Rondalles, rutes guiades, musclades i altres àpats populars, concursos, campionats esportius, balls, jocs tradicionals i la festa marítima amb esports aqüàtics i altres activitats.

Al segle XIX les festes es feien coincidir amb Sant Roc el 16 d'agost, el patró de Sant Carles de la Ràpita, però es van canviar les dates pels volts de Sant Jaume degut al calendari de feines de l'arròs, ja que l'agost és un mes molt intens perquè s'apropa la sega d'aquest cereal, i per la pesca amb parelles de bous que també es concentrava molt en aquella època de l'any.

 

SETEMBRE

 

Feses Quinquennals i Festes de la Mare de Déu de la Ràpita

Cada 5 anys a principis de setembre, La Ràpita celebra les Festes Quinqueannals, de marcat caràcter religiós en honor a la seva patrona. S'oficia una Novena en honor a la Mare de Déu, misses i diverses processons pels carrers del poble guarnits pels seus veïns.

D'altra banda, des del 1983, es celebren les conegudes popularment com les Festes del Barri, també en honor a la Mare de Déu just a continuació de les Quinquennals, a partir del 8 de setembre. Inicialment es tractava d'una setmana cultural que finalment es convertí en una altra festivitat de Sant Carles de la Ràpita, dedicada a la seva patrona amb la tradicional Ofrena de fruites i flors. Tampoc hi falten els bous amb les diferents modalitats, o la ballada de sardanes i jotes, els jocs populars com els concursos de Morra i bitlles, botifarrada popular, actuacions musicals i festes de nit amb Dj.

 

OCTUBRE

 

Festa dels Orígens

Aquesta recent festivitat de Sant Carles de la Ràpita es celebra un cap de setmana a mitjans d'ocubre, amb la intenció de reivindicar les arrels i l'essència de la vila, posats en valor, reviscuts i interpretats tant per locals com per forasters. Es posa de relleu la singularitat econòmica i social de la població a principis del S.XX (moment d'expansió i introducció dels fonaments actuals), representades per dos col·lectius: els pescadors/mariners i els pagesos/ramaders.

Tot plegat esceneficat al barri del Xicago, el més antic de la població, amb la intenció de reivindicar el seu paper històric i revitalitzar-lo. Durant aquests dies els veïns li retornen el seu aspecte original amb tavernes i tallers d'artesania, i hi interpreten els rols dels mariners o pagesos rapitencs amb tota mena d'estrils i materials, representant els seus oficis i la seva vida quotidiana.

També s'ocupen els espais entre el barri i el port actual, amb un mercat de productes de Km0 i altres activitats culturals relacionades amb la identitat i l'entorn del municipi: el mar i la terra, passant per la gastronomia, jocs tradicionals, exposicions, música, dansa, teatre, etc.

Els objectius d'aquest esdeveniment són entre d'altres enfortir la identitat local a partir del coneixement del seu passat ("una barreja estranya de mariners i pagesos, de pacífics i exaltats, d'agosarats i tímids..."), i la implicació de tota la vila per reforçar el sentiment de pertanyença, potenciar el pes del teixit associatiu i els vincles comunitaris com a dinamitzadors de la societat, i crear un nou referent com atractiu turístic i cultural, que tingui un impacte positiu sobre la població.

 

Si vols aprofundir més sobre Sant Carles de la Ràpita, no et perdis l'article dedicat als seus llocs d'interès.

Si t'ha agradat el que has llegit, et pots fer amic del Camí per rebre informació de les nostres rutes i novetats o soci-padrí per ajudar a mantenir viu el projecte. Consulta'n els avantatges!

I si vols aportar continguts al web com els teus propis articles de la Camipèdia sobre qualsevol temàtica del teu municipi, fotografies de caminades o activitats si ets del Grup de Caminants, registrat' com a usuari.

 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí