El castell de Púbol

Dimarts, 29 agost, 2017
Ubicació: 
Font: 
VIquipèdia Foto: Alberto-g-rovi - Treball propi
Text aportat per: 

El castell de Púbol està situat a la zona més enlairada del nucli de la Pera, juntament amb l'església. És format per diversos cossos disposats a l'entorn d'un pati, que conserven gran part de les estructures i elements originals de l'època gòtico-renaixentista. La façana principal és la més gran, i presenta com a elements remarcables el portal d'accés d'arc de mig punt amb grans dovelles de pedra i les finestres d'origen gòtic del pis principal. Són també d'interès altes elements (finestres gòtiques i renaixentistes, relleus, portals amb emblemes, etc.), situats als diversos cossos de l'edifici. L'església del castell ara és la parròquia.

El conjunt arquitectònic del castell de Públic està format per l'actual església parroquial, la masia-palau fortificada envoltada d'un jardí murat i l'edifici adjunt conegut com a delme.[4] Està envoltat per les cases protegides per les restes de la muralla medieval.

L'any 1969 Salvador Dalí li va prometre a la seva estimada Gala Dalí la compra d'un castell. Després que fallessin les negociacions amb el castell d'Empordà i el castell de Foixà, finalment adquireix el castell de Púbol que es trobava en molt mal estat. S'iniciaren les obres de restauració sota les ordres del genial pintor, amb la decoració interior creada íntegrament pel pintor, de manera que el castell sencer es convertí en una obra seva que regalà a la seva estimada Gala.

«Gala em va agafar la mà i de sobte em digué: «Gràcies un cop més. Accepto el castell de Púbol, però amb una sola condició: que només vindràs a visitar-me al castell per invitació escrita». Aquesta condició afalagà sobretot els meus sentiments masoquistes i m'entusiasmà, Gala esdevenia el castell inexpugnable que no havia deixat mai de ser. La intimitat i, sobretot, les familiaritats fan minvar totes les passions. El rigor sentimental i les distàncies, com ho demostra el cerimonial neuròtic de l'amor cortès, augmenten la passió»
— Salvador Dalí.

Ella el va freqüentar entre els anys 1970 i 1980, habitualment durant l'estiu, fins al desembre de 1982, quan va ser enterrada al mateix castell, al mausoleu del soterrani que Salvador Dalí havia dissenyat per ella.

La mort de Gala va afectar considerablement l'artista, qui va traslladar-se a viure al castell durant els dos anys següents. Després de l'incendi que es va declarar a l'edifici en el 1984 però, del qual Dalí va patir greus cremades,[9] es va instal·lar a Torre Galatea, un edifici annex al Teatre-Museu de Figueres, on va romandre fins a la seva mort.