Ubicació: 

Arenys de Mar, pesca, llotja i mercat

La Plaça del Mercat està ubicada en un edifici que es va construir entre 1923 i 1929 després d'haver enderrocat i expropiat diferents immobles, entre els quals figurava el cine Doré. La façana monumental amb obra vista i blocs de pedra tallada, petites rossetes i rodones, la coronen d'estil modernista.

L'edifici és obra de l'arquitecte Ignasi Mas i Morell. Aquest arquitecte modernista fou arquitecte municipal de Sant  Pol, on va fer diverses construccions. D'altra banda, i entre d'altres obres, entre 1915 i 1916 va fer una ampliació de la plaça de toros Monumental de Barcelona afegint l'actual façana.

El mercat és  una gran construcció de maó vist i pedra, amb escalinata i porxo d'entrada en corba. Coberta amb cavalls de ferro vistos. Interior d'una sola nau dividida en tres carrers -tants com portes d'entrada- per a facilitar la compartimentació de les parades. Al centre, on el carrer de les Margarides travessaria el local, es disposen, en una rotonda, les parades del peix. Finestrals, d'il·luminació, laterals. Gran finestral central a la façana a nivell del pis, sobre el porxo. Ornamentació amb rajoletes i motllures als elements de pedra situats al sòcol, a l'arrencada dels arcs d'entrada i als pinacles.

El Mercat Municipal d'Arenys de Mar ha estat des de 1929 el punt de referència en el proveïment a la vila de queviures frescos, els productes de temporada, els ingredients de la dieta mediterrània, amb la millor qualitat i un servei totalment personalitzat. Però no només això, el mercat és també un important lloc de contacte social i un espai dinàmic i actiu.

El port d'Arenys és un dels més importants de la costa catalana i del Maresme. És l'exemple més evident de la llarga història i tradició marinera de la vila d'Arenys de Mar. La pesca i tota la indústria que es crea a l'entorn del port mouen gran part de l'activitat econòmica de la població. El port concentra gairebé tota la flota pesquera de la comarca. La subhasta del peix que té lloc cada tarda quan tornen els quillats i les barques és un espectacle pintoresc que atrau molts visitants. El peix que surt de la llotja d'Arenys és valorat a tot Catalunya, sobretot les gambes. Els restauradors locals i el consistori celebren, durant la tardor, un certamen gastronòmic, el Calamarenys, que té com a principal protagonista el calamar d'Arenys.

El port té un gran espai dedicat a les embarcacions esportives amb gran quantitat d'amarratges. Durant l'estiu molts velers hi fan estada en les seves singladures mediterrànies. Les drassanes continuen sent una important indústria local.

El port de pesca i esportiu està situat a llevant de la vila, davant la muntanya del Mal temps, en construir-se, es va destruir una gran part de la platja. Actualment el moll té dos braços, el de llevant, el més llarg, 830 metres d'extensió, i el de ponent, de 480 metres. És un dels ports de pesca i esportius de més relleu de la costa oriental catalana.[1]

Un dels moments del dia més interessants per visitar el port d'Arenys és a la tarda de dilluns a divendres, perquè l'espectacle que formen totes les embarcacions quan entren al port, seguides per gavines a la recerca del peix rebutjat. Després d'una llarga jornada de treball, és l'hora de vendre els fruits recollits al a llotja, edifici on cada tarda es fa la subhasta del peix.

Fins fa poc la subhasta d'Arenys es cantava de viva veu. Avui es fa mitjançant uns moderns mètodes electrònics.Podeu venir a veure la subhasta per lliure de dilluns a divendres a les 16h aproximadament a la llotja, o bé a través de la visita guiada.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí