Caminada del Grup de Caminants per la Safor: d'Oliva a Gandia

 Col·legiata de Gandia

Caminada del Grup de Caminants per la Safor: d'Oliva a Gandia

El passat 14 d'octubre vàrem fer la caminada  d'Oliva a Gandia, pel camí anàvem  coneixent alguns dels pobles de la Safor, era una caminada senzilla sense massa desnivells. Com sempre en trobar-nos  vam revisar els inscrits i vam  fer el rogle de presentació a Oliva. A l'eixida d'Oliva  vam veure el mural del procés de la transformació de la canyamel en sucre, tan important en l'economia de l'època medieval,  eixírem cap a Piles per la gran avinguda de plataners on la tardor deixava una estora de fulles per terra.

 El paisatge del terme era envoltat de tarongers i camins d'horta,  i algunes sèquies que distribuïen l'aigua pels horts

  Vam Seguir el nostre camí, arribàvem a  Piles, i ens aturàvem una mica per contemplar l'església. Seguíem pels camins de tarongers fins a arribar a Miramar,  com Piles era un poble menut, arribàvem a la plaça del Trepig, que el nom de la plaça ens informava que antigament hi havia un antic molí on transformaven la canyamel en sucre, a la plaça Major el panell informatiu ens recordava alguns dels moments històrics, costums i racons de Miramar, i  com el poble ha anat evolucionant al llarg de la història. Seguíem pels camins de tarongers i un cartell ens indicava l'Alquerieta, és el nom antic que prenia Guardamar de la Safor, esmorzàrem a la plaça de l'Ajuntament   de Guardamar de la Safor.

 Poc després Saoret ens acompanyava un tros i ens va explicar algunes coses del poble.

 Faré un resum del que Saoret ens va contar:

Guardamar és un poble d'evolució recent,  va passar de 60 habitants a 400 habitants i Daimús de 1000 a 3000 habitants.

 Popularment es deia l'Alquerieta, tot i que oficialment es diu Guardamar de la Safor, després del 1609 amb l'expulsió dels moriscos tenien encara canya i trepig. També era  anomenat l'Alquerieta de Daimús. L'esglésieta de Guardamar depenia de Daimús, on hi havia la casa Gran de Guardamar, és on hi havia l'enginy per fer el trepig. Seguim el camí cap a Daimús.

 Vam seguir pel camí del marge Gros que era un camí històric. En arribar a la plaça F. Pons  de Daimús, Saoret ens va explicar la importància  d'una casa de la plaça on es va trobar un monument funerari romà de Baebia quieta,  a l'escut del poble figura  el monument com a referència de la troballa en  la importància del poble.

 A la casa Gran de Daimús es feia antigament el trepig de la canyamel, tot i que actualment  es troba en runes. Dos cognoms tradicionals del poble són  Seguí i Planes.

  Vam seguir pel costat de l'església amb la seua curiosa espadanya i ens aturàrem una mica més endavant seguint el carrer que baixa al costat d'una casa que tenia la pedra de cara vista, era la casa de Constantina segons ens va informar Saoret.

 Saoret ens va acompanyar una mica més en el nostre camí, ens va mostrar la pedra del molí de trepig que hi havia a l'eglésia i algunes cases amb unes façanes molt boniques i un treball de forja espectacular, segons ens va contar Saoret eren cases que donaven a dos carrers i tenien portella  a la part de darrera per a  l'entrada dels animals..

 Nosaltres ens acomiadem de Saoro i seguim el nostre camí cap a Gandia, en el nostre darrer trosset d'etapa  caminant per camins entre horts de tarongers, algunes plantes exòtiques i ornamentals  li donen color al paisatge.

En arribar a Gandia un gran fumeral desperta la nostra curiositat en veure el badall a la part més alta, Xavi ens va explicar que va ser un llamp fa més de vint anys que va esmicolar els maons i va fer un gran enrenou .

Vam passar per la fira i l'avinguda de les Germanies, vàrem fer una volta pels jardins de la Marquesa guiats per Graciela, i finalment vam arribar al bar Tulipa on ens esperava el descans i el dinar.

Vàrem fer una bona paella amb carn i caragols, després d'un descans vàrem iniciar la visita per Gandia amb Xavi d'Iniciatives Culturals. Xavi ens va contar moltes coses de Gandia, jo faré un breu resum del que ens va contar:

 Eixim  de la cafeteria Tulipa i seguim cap a l'antic barri Jueu. Ens aturem davant d'una casa mig enderrocada on es veuen clarament les voltes, allà Xavi ens va parlar de Rafael Guastavino, i la seua carrera i triomf, gràcies a la incorporació de la  volta valencianaAmèrica.

Hi ha un període durant  la República que hi ha més de 2000 pous cecs, cada casa tenia el seu, cap al 1935 es fa el clavegueram a Gandia , ja que hi havia molts problemes de salubritat. Durant l'època de la República va haver-hi quatre alcaldes que van gestionar molt bé Gandia, especialment pel que fa als refugiats de la república. Francisco Julio va ser un d'ells, era republicà. El port de Gandia va ser bombardejat durant la Guerra Civil ja que era un punt molt important.

 Tornant a l'època musulmana, els cristians eren una minoria i van fer  les muralles, hi havien revoltes musulmanes.

L'Albereda es construeix sobre el fosso de les muralles. En temps de la guerra de les Germanies els agermanats arrasen amb l'arxiu del duc de Borja.

  El Palau Ducal.

 Hi ha dues dinasties de ducats: Alfons el Vell i els Borja.

Alfons el Vell era net de Jaume II, el seu fill Alfons el Jove mor sense descendència, va viure la guerra dels dos Peres. Alfons el Vell dona al seu fill com a Penyora als anglesos en dotze anys i aquest torna amb 32 anys a Gandia. El pare abans de morir desereta al fill i deixa l'herència als Trastamara. Ferran considera forta l'actuació i torna l'herencia al seu fill el 1424.

 Els Borja venien d'una alquerieta  de Xàtiva, però la compra d'Alexandre VI del ducat de Gandia  va tenir fortes repercussions.

 A partir del segle XIX la dinastia  Borja mor sense descendència i l'edifici està en runes.La companyia de Jesús compra el palau , recordem que el quart duc és  Sant Francesc de Borja. A la catedral de València hi ha dos quadres  de Goia dels Borja. La part de Baix del Palau  és encara originària de l'època d'Alfons el Vell.

La Col·legiata.

 Hi ha diferents èpoques constructives.

 Una primera d'Alfons el Vell i una segona els Borja. L'absis en una tercera fase, va ser una pèrdua irreparable, un testimoni d'un bomber parla d'una gran quantitat de gent cremant.

 Parlen de la delicada de Gandia, que li va caure una flor al cap i la va matar, però era un rosetó de pedra. Hi havia un moviment molt revolucionari cap al 36 i es va tombar l'absis, es va restaurar cap als anys 40.

Maria Enriqueta és una dona que va tenir  una trascèndència molt important a Gandia, és cosina germana de Ferran el Catòlic, dintre de la nissaga dels Borja, Joan de Borja es casa amb Maria Enriqueta, en morir l'home Maria Enriqueta va vendre tot el que ell  tenia a Romà i ho inverteix a Gandia,  va pagar tots els deutes de l'home, porta a Gandia als millors escultors i pintors de l'època.

 Ens apropem a la col·legiata i veiem la diferència de tall de la pedra que ens mostra les dues èpoques constructives,  entre el segles XIV i XV. En alçar la vista veiem la diferència també en les gàrgoles, les més treballades  en forma de lleó són de Pere Comte .

 Finalment i per acabar la visita arribem a la plaça on hi ha totes les escultures dels Borja, Xavi ens parla una mica de cadascú. Acabem parlant de Calixt 3r que naix a una alquerieta  de Canals ,  i als 77 anys es tanca al conclave, va portar 23 nebots a Romà. I després de conèixer una mica més Gandia i la importància dels Borja a la ciutat tornem cap a casa i concloem la caminada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iniciem l'etapa d'el Camí  a Oliva

 

Mural del Trepig a Oliva

 

 Xavi ens fa l'explicació del procés del trepig de la canyamel

 

 Eixim per l'avinguda dels plataners c'Oliva cap a Piles

 

 

 Fem el Camí entre tarongers cap a Piles

 

 

Camíns d'horta, tarongers i séquies

 

 

 

L'església de Piles

 

 Eixim cap a Miramar

 

 Plaça del trepig de Miramar, on hi havia l'antic molí de trepig

 

Plaça de l'església de Miramar

 

Plaça de l'església de Miramar

 

 

 El Grup de Caminants a la plaça de l'església de Miramar

 

 

 Rellotge de sol de Miramar

 

 El Camí per dintre de Miramar

 

 

 

 

 Cartell de l'Alquerieta, que és la denominació popular de Guardamar de la Safor

 

 Fem Camí cap a Guardamar de la Safor

 

 

 El Grup de Caminants arribem a Guardamar de la Safor

 Església a Guardamar de la Safor

 

La Casa Gran de Guadamar de la Safor

 

 Saoro ens explica algunes particularitats de Guardamar

 

La Casa Gran, on hi havia l'enginy per fer el trepig de la canyamel

 

 

 Fem Camí cap a Daimús

 

 

 

 Algunes pedres tallades que ara formen part dels marges.

 

 El Camí del Marge Gros és un camí històric

 

 Arribem a la plaça Rector Pons de Daimús,

 

Casa decorada de Daimús

 

La Casa Gran de Daimús on hi havia el trepig

 

 La Casa Gran on hi havia el Trepig

 

Església de Daimús.

 

 Escut de Daimús on figura el monument funerari romà

 

 

Monument funerari romà Baebia quieta de Daimús a l'escut del poble

 

 

 

Espadanya de l'església de Daimús

 

 Saoro i la mola de la casa Gran a l'església

 

 

Algunes cases amb la barana de forja.

 

Forja treballada

 

 Casa amb forja treballada a Daimús (la Safor)

 

 

 

 

 

Fumeral de Gandia , el forat el va fer un raig fa més de 20 anys.

 

 Creuem el pont i arribem a Gandia

 

El Grup de Caminants al passeig de les Germanies

 

 Teatre Serrano  de Gandia

 

Mural a Gandia  contra les agressions a les dones

 

 

 Exposició de Bonsais als jardins de la casa de la Marquesa

 

 Passig pels jardins de la casa de la marquesa

 

 Dinar al bar la Tulipa de Gandia

 

Una mica d'escalivada per començar

 

 Encetem una bona paella per recuperar forces

 

 

Un flam per a postre

 

Herbero de Gandia amb plantes de la serra de Mariola

 

Iniciem la visita guiada per Gandia

 

 Entrem al barri jueu, caretell indicador

 

 Entrem al barri jueu

 

 Casa enderrocada on es veu la Volta valenciana

 

Grafiti al barri de la jueu de Gandia

 

 Església de Sant Josep de Gandia

 

 El Grup de Caminants a Gandia

 

 

Fotografia de l'antiga església ara desapareguda

 

Podem llegir encara la deata de 1935 del primer clavegueram

 

Passeig de les germanies fet sobre la fosa de les muralles

 

 Segell a terra al passeig de les Germanies on hi havia l'antiga muralla

 

Primer recinte emmurallat

 

 

Palau Ducal

 

 Carrer amb la placa d'Alexandre VI a Gandia

 

Façana principal del palau Ducal

 

 

 

El Palau Ducal de Gandia

 

Escut dalt de la porta del Palau Ducal

 

 

Porta del palau Ducal

 

 Interior del Palau Ducal de Gandia

 

 

 Detall de l'escut amb les quatre barres al forrellat del palau Ducal

 

Colegiata de Gandia, vista de les difernets fases de construció

 

 

Porta lateral de la colegiata de Gandia

 

 

 Paret de la Colegiata, veiem  la diferència entre la construcció del XIV i del XV

 

Gàrgoles en forma de lleó

 

 Gàrgoles en forma de lleó

 

Inscripció de la colegiata de Gandia

 

Porta principal de la Colegiata de Gandia amb les diferents escultures

 

 Detall de les escultures dels angelets a la porta de la Colegiata

 

 

 Detall de l'escultura dels angelets a la façana de la Colegiata

 

Escultura de Lucrècia Borja

 

 Escultura de Calixt III

 

Escultura d'Alexandre I

 

 Escultura de Cèsar Borja

 

Conjunt escultòric dels Borja a Gandia