Caminada del grup de Caminants per la Plana Baixa: de la Vall d'Uixó a Fondeguilla

 El Grup de Caminants, de fons la Vall d'Uixó

Caminada del Grup de Caminants per la Plana Baixa: de la Vall d'Uixó a Fondeguilla.

El 19 de novembre vam fer  una altra etapa del Camí per la Plana Baixa, ens trobàvem amb tota la gent del Grup de Caminants a l'església de l'Assumpció de la Vall d'Uixó, com sempre vàrem fer  el rogle de presentació a la plaça i de seguida iniciàvem la marxa pel nucli antic. Venia amb nosaltres Jose Enrique que ens va fer de guia l'altra vegada i ens va contar moltes coses de la Vall.

 Vàrem seguir pels carrers de la Vall fins a arribar a l'església dels Àngels, allà dintre vàrem poder admirar les pintures impressionants de Jose Vergara el pintor ens intenta donar la impressió de cel,  de manera que quan mirem cap amunt la pintura ens done aquesta sensació de mirar al cel. Al mig hi havia  l'Àngel Custodi, que era el sant titular de la parròquia. Tota la pintura es va tardar en  pintar seixanta dies, sobre una superfície de cal fresca s'anaven pintant els pigments.

 Seguíem el Camí, ens vam desviar per descobrir la línia XYZ, començàvem a trobar alguns vestigis de la guerra, arribàvem a un niu de metralladora, que vam aprofitar per fer-nos la foto de grup, com canvien les funcions de les coses!, seguíem per sendes  descobrint  algunes trinxeres i refugis antiaeris.

 Seguíem caminant entre trinxeres  de la guerra, vam fer una parada  per esmorzar en un punt de la senda abans de la darrera pujada que s'enfilava cap a Pipa, el cim que tenim al davant,  un cim emblemàtic per a la Vall d'Uixó  i la comarca. Prop de Pipa trobàvem una muntanya que tenia un tallat en forma de triangle, segons ens va contar el guia, aquesta muntanya havia estat com un santuari romà. En aquest punt el grup ens dividíem, uns quants seguíem enfilant-nos cap a Pipa i un altre  grup va seguir per la part del barranc.

Nosaltres seguíem pujant fins que la senda ja carenava i llavors ens vam trobar amb les trinxeres  millor conservades que anaven zigzaguejant al nostre costat, de vegades tapades per la vegetació, però tot i l'herba quedava clar el perfil de la pedra i com era d'estret el passadís de la trinxera, amb l'alçada veiem allà sota,  enclavada al barranc el poble de  Fondeguilla.

 Ara ja sols era  baixar  per la senda entre coscoll i margallons, aturant-nos per esperar als companys, finalment sols ens quedava passar pel raconet de les hortes per arribar al poble, Fondeguilla hui es vestia de festa i la plaça de l'església  estava de gom a gom, amb gent molt mudada, vestida amb les millors robes de diumenge.

 Vàrem fer un descanset a Ca Màrio i vàrem segellar l'etapa al seu bar, després, seguint les seues indicacions vàrem anar a dinar al bar on ell ens havia facilitat.

Després de dinar el germà de Mario ens va mostrar els misteris de Fondeguilla.

Antigament, sobre els anys 50 del segle passat hi havia el barranc de la Coveta que partia el poble en dos, l'església es trobava a la part nova, fins l'expulsió dels moriscos el 1609 depenien de la Vall d'Uixó, després es van independitzar, el guia ens va mostrar la casa on hi havia l'antiga mesquita. El castell de Castro era un punt d'observació fenícia. En època musulmana es deia Alfondec, era un recinte tancat i hi havia una torre, hi havia unes 35 cases., prop hi havia el poble més gran que era Castro amb unes 70 cases i un més xicotet  que era Benicapdó, eren 100% moriscos. En 1611 hi ha un intent de repoblació amb 15 famílies, Castro es va abandonar, de Castro queda un edifici, l'únic poble que va quedar va ser Alfondec, Fondeguilla.

En potenciar la mineria de Xóvar va vindre molta gent de fora.

Va tenir molta importància la guerra d'Espadà, tenia una dimensió de croada contra els moriscos, va ser cap al 1525-1526. Molta gent durant  la guerra van ser evacuada a la Font de Sant Lluís de València.

 Pel que fa al nom d'Alfondec Al és l'article i fonde podria vindre de zona fonda, barranc.

 Vam pujar a la zona més alta del poble i  el guia ens va parlar  del recinte fortificat d'Alfondec. En ser al la plana de dalt  el guia ens va explicar que mirant cap al nord a la falda de la muntanya on hi havia ara els bancals d'oliveres és on hi havia en temps passats  el poble de Castro.

 

 

 

 

 

 

Eixida del grup de Caminants de la Vall d'Uixó

 

Grup del Camí davant de l'església de l'Assumpció de la Vall

 

Fem el rotgle i Jose Carlos ens fa una explicació del patrimoni

 

Fem Camí per la Vall

 

 

 

Una casa noble de la Vall d'Uixó

 

Casa noble de la Vall

 

El grup de Caminants davant de l'església dels Àngels de la Vall d'Uixó

 

Pintures de Jose Vergara a l'església dels Àngels de la Vall d'Uixó

 

 

 

 Iniciem el Camí seguint la línia XYZ de la Guerra Civil

 

 Vista de la Vall d'Uixó des de la línia XYZ

 

Refugis antiaeris de la Guerra Civil de la línia XYZ

 

El grup del Camí seguint la línia XYZ

 

 El Grup de Caminants, vista des de dintre del refugi

 

 

Niu de metralladora de la línia XYZ

 

 

 

 

 

El Grup de Caminants en un dels nius de metralladora

 

 El Grup de Caminants i de fons la Vall d'Uixó

 

 

El Grup de Caminants i de fons la Vall d'Uixó

 

Niu de metralladora de la línia XYZ de la Vall d'Uixó

Algunes trinxeres de la Guerra Civil

 

Restes de  trinxeres

 

 Trinxeres de la guerra Civil a la línia XYZ prop de la Vall d'Uixó

 

 

 

Paisatge d'Espadà , a la dreta el castell de la Vall

 

 

Muntanya amb l'antic santuari romà

 

 

 

 

 

Pipa

 

 Fondeguilla

 

Tunels de la Guerra Civil

 

 Antic santuari romà

 

 Entrades dels refugis antiaeris de les trinxeres

 

 Trinxeres de la Guerra Civil.

 

Tinxeres de la Guerra Civil

 

Fem el Camí de la Vall a Fondeguilla per la línia XYZ

 

 

Trinxeres de la Guerra Civil

 

Fem el Camí entre trinxeres

 

 

Vista de l'aqüeducte de Fondeguilla

 

 Dinar al restaurant de Fondeguilla

 

Carrers engalanats amb plantes de Fondeguilla

 

Carrers de Fondeguilla

 

Fem el Camí pels carrers de Fondeguilla

 

 

 

 

 

 

 

On hi ha els bancals d'oliveres hi havia l'antic poble de Castro

 

 

 

 Església de Fondeguilla