El Camí a Penyagolosa
Penyagolosa, fita i senyera del poble meu.

Enllaços i Descàrregues
Senyalització i Avisos
Observacions sobre la senyalització: 

El tram està en la seua major part senyalitzat. Ací us detallem les etapes que necessiten algun aclariment:

Castelló de la Plana-Borriol. Falta marcar la part urbana de Castelló de la Plana, de la plaça les Aules fins la gasolinera de l'eixida nord, davant de l'hospital general. Just quan creuem la N340 trobarem la primera marca. Coincideix amb l'inici de la GR33 Castelló de la Plana-Sant Joan de Penyagolosa on hi ha  el panell indicador de la GR33.

Costur - Les Useres. En aquesta etapa no hi ha senyalització al nucli urbà de les Useres. La primera marca de l'etapa les Useres-Atzeneta la trobarem a l'inici de la carretera cap a Atzeneta del Maestrat.

Benafigos-Culla. El Camí segueix pel PR 224 des del riu Montlleó  fins a Culla, falta marcar també el nucli urbà de Culla.

Culla-Benassal. Tot i que no hi ha senyalització dintre del nucli urbà de Culla, la primera marca la trobarem coincidint amb la del GR 7 cap  a Benassal.

Avisos: 

A l'etapa de Castelló a Borriol cal anar en compte al creuar la  N340, a l'eixida de Castelló. Per altra banda és una etapa amb alguns punts d'interés propers al recorregut, dintre del nucli urbà de Castelló hi ha el parc Ribalta, important pel seu interés botànic per la seua diversitat d'espècies. Ja dintre l'etapa hi ha el castell de Nadal i la torreta d' Alonso i en terme de Borriol el  poblat ibèric de la muntanyeta de les Forques, les restes del molí medieval i les pintures rupestres de l'Albaroc. Així com a Borriol podem visitar les restes de la Moreria i el castell.

A l'etapa de Borriol a  Sant Joan de Moró després de passar el mas d'Ametlers trobarem una pista que ens porta al molí del Roig(en runes)

A l'etapa d'Atzeneta del Maestrat a Xodos hi ha un punt amb un grau de dificultat més alt. És la pujada al castell d'Atzeneta, on la pendent és més elevada. L'alternativa per a bicicleta, persones amb mobilitat reduïda o persones no acostumades a la muntanya  és seguir la pista asfaltada que puja al castell.

El darrer divendres d'abril de  cada any es celebren  els pelgrins de les Useres, que caminen de les Useres a Sant Joan de Penyagolosa. A les 15:00 ixen de l'ermita de Sant Miquel de les Torrocelles i arriben a Sant Joan de Penyagolosa  sobre les 21:00. És un dia molt interessant per fer aquesta etapa.(El camí dels pelegrins no passa per Atzeneta i el Castell)

A l'etapa de Benafigos a Culla creuem el riu Montlleó, normalment no porta aigua però en èpoques de precipitacions cal preveure que en puga portar.

Durant el tram trobareu diferents museus, aquestes visites ens ajudaran  a entendre la cultura d'aquestes comarques. A Castelló teniu el museu etnològic, a l'Alcora el museu de la ceràmica,  a les Useres el museu dels Pelegrins i a Benassal l'aula museu Carles Salvador.

Informació del Tram
Marca: 
Troncal

Distància total: 
121.20km
Estat del tram: 
Trams senyalitzats
Descripció general del tram: 

Aquest tram ens endinsa per terres de la Plana Alta, l'Alcalatén i l'Alt Maestrat.

Iniciarem el tram a Castelló de la Plana, i recorrerem el centre de la ciutat. Poc després arribarem a Borriol, pel camí hi ha diverses possibilitats de punts d'interés propers que podem visitar. Seguirem pel mas de Moró (despoblat), i Sant Joan de Moró, i arribarem a l'Alcora, important per la seua ceràmica i  capital de l'Alcalatén,  on podrem visitar el museu de la ceràmica. Farem camí cap a Costur passant pel castell de l'Alcalatén, i seguirem pel mas d'Avall, i arribarem a les Useres,  de famosa nomenada per la pelegrinació medieval cap a Sant Joan de Penyagolosa cada darrer divendres d'abril.

Continuarem cap a Atzeneta del Maestrat, i després seguirem cap al castell d'Atzeneta i l'ermita i castell de Sant Miquel de les Torrocelles, que marcaven en època medieval   els límits entre el Maestrat i l'Alcalatén, després seguirem pel camí dels Pelegrins de les Useres fins a Xodos.  Caminarem fins a Sant Joan de Penyagolosa, històric santuari a l'ombra del Penyagolosa, que és la fita de  moltes de les pelegrinacions de molts pobles de la contrada.

Seguirem cap a Vistabella del Maestrat i Benafigos, passarem per l'emblemàtica ermita de l'Ortissella i creuarem el riu Montlleó i  arribarem a Culla,  d'importància històrica en especial durant l'època de la setena de Culla, finalment arribarem a Benassal, poble de gran importància cultural.

Guia editada?: 
No
Grau de dificultat: 

 Les referències sobre  la dificultat les trobareu a les fitxes de les etapes i als relleus detallats per etapes

Poblacions i etapes del tram: 

 

En la següent taula hi podeu veure les distàncies i altituds entre cada població. En negreta marquem les etapes suggerides amb un criteri de dificultat mitjana. Aquestes etapes son només una de les moltes possibilitats; podeu dissenyar-vos les etapes segons les vostres preferències.

* El desnivell acumulat positiu per etapa és la suma de totes les pujades d'una etapa.

 

Poble Distància acumulada (km) Distància al poble anterior (km) Altitud (m.s.m) desnivell acumulat positiu (m) Distància per etapa (km)
Castelló de la Plana 0   33    
Borriol 11,1 11,1 208 292 11,1
Sant Joan de Moró 22,5 11,4 184 342 11,4
Mas de Flors 24,9 2,4 156    
l'Alcora 30,5 5,6 266 186 8
Castell de l'Alcalatén 33,3 2,8 426    
Costur 37,7 4,4 473    
Mas d'Avall 39,1 1,4 403    
Les Useres 45 5,9 393 580 14,5
Atzeneta del Maestrat 55,2 10,2 408 393 10,2
Castell d'Atzaneta 60,1 4,9 470    
Castell de les Torrocelles 60,3 0,2 560    
Xodos 72 11,7 1023 858 16,8
Sant Joan de Penyagolosa 79,2 7,2 1281    
Vistabella 87,8 8,6 1240 737 15,8
Benafigos 100,4 12,6 921 521 12,6
Culla 113,3 12,9 1063 847 12,9
Benassal 121 7,7 825 195 7,7
Rutes temàtiques

Rutes suggerides

De Sant Joan de Moró a L'Alcora (10.00km)
Les Useres, Atzeneta del Maestrat, Xodos (26.10km)
Sant Joan de Moró- Mas de Flors-L'Alcora-Costur-Mas d'Avall Les Useres (30.00km)
De Castelló de la Plana a Sant Joan de Moró (21.00km)
Participa!

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.

Agraïments: 

A Castelló de la Plana els agraïm la col·laboració al Centre Excursionista de Castelló, com a vetlladors en especial a Guillem Palomo, Rosa Garcia, i Vicent Gimeno  i a la plataforma Castelló per la Llengua.
A Borriol els agraïm la participació als vetlladors  Simon i el Club de Muntanya la Pedrera i a Sant Joan de Moró a  Joan Àngel Ramos.
A l'Alcora  li agraïm  la seua participació a Tere Partero i Carmen Cortes, i al Centre Excursionista de l'Alcora, en especial a l'Eloi, i a l'associació la Dula.
A Costur li agraïm la seua participació  a Victor de l'associació la Fontanella, a  Rubén  i a Toni Garcia del Mas d'Avall.
A les Useres a Jose Vicente de l'associació l'Ullal i a Ivan.
A Atzeneta del Maestrat li agraïm  a Roberto i  a Sisco la seua col·laboració i en general a tot el club de muntanya At-zenet i a Xavi Pallarés del casal Popular d'Atzeneta.
A Xodos li agraïm l'ajuda  especialment a Felip de l'associació l'Argivello i a Mireia Martí
A Vistabella del Maestrat, els agraïm al seua participació a Eduard Edo i a Núria del Club de Muntanya de Vistabella i a Rafel  Fabregat
A Benafigos  li agraïm  a Jorge de la Penya independent de Benafigos la seua generosa col·laboració i participació en el Camí a Benafigos.
A Culla els agraïm la seua ajuda a Rocio Vidal i Pau, també li agraïm la seua participació com a vetlladors a Rosana Fuentes i a Jesús Fuentes.
Finalment a Benassal  els agraïm la seua participació a Josep Albiol, Hector Orenga, Pilar Vidal , Ximero del club de Muntanya de Benassal, i  també li agraïm l'ajuda a Pere Enric Barreda i la fundació Carles Salvador, en la seua participació com a vetlladors.