Vilamacolum

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
320 (2016)
Superfície: 
5.64 Km²
Altitud: 
5 msnm

Gentilici: vilamacolumenc i vilamacolumenca

Vilamacolum és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà. Situat al marge esquerra del riu Fluvià, el seu territori és planer. Els seus conreus són de cereals, blat de moro, farratges per al bestiar amb fruiters (pomeres) i ramaderia juntament amb serveis turístics.

És interessant visitar l'Església de Santa Maria, l'Espai Natural de Les closes o el Pont de Pedra.

Escut: 
Enllaços: 

Fotos: Ajuntament de Vilamacolum

Etimologia del nom: 
Segons Jordi Geli, el mateix nom de Vilamacolum, escrit antigament “villa Mucroni” o “villa Mucoroni”, fa pensar en un “fundus” o villa baix romana o ja de l’Alta Edat Mitjana, fundada per l’hispano-romà Mucronius, que més tard donaria origen a tot el poble. Al costat d’aquesta teoria, defensada ja en 1928 per Paul Aebischer i, dècades més tard, també per Enric Moreu Rey, Alcover i Moll dubten entre si ve de villa Mucuruna (nom personal germànic) o de villa Mucronia (nom llatí). Joan Coromines afirma que no es pot descartar la via germànica del topònim (Mucuruna, nom de la filla d’un rei burgund) i afegeix la via àrab, segons la qual podria procedir del nom d’un dels molts mossàrabs refugiats a l’Empordà, que s’hi arrelaren fundant-hi propietats, designades després amb el seus noms. Pere Balañá també defensa aquesta darrera opció, és a dir, la configuració del topònim a partir d’un híbrid llatí-àrab, l’etimologia del qual seria l’arrel llatina “villa” i la paraula de l’àrab clàssic “Maqrún”, nom propi de persona. Font: MANUEL MORENO CHACÓN a Notes per a la història de Vilamacolum (http://www.vilamacolum.cat/media/sites/185/historia-de-vilamacolum.pdf)

La seva petita església posseeix una sola nau i un absis semicircular; presenta l’estructura romànica dels segles XI al XIII. Les parts més antigues són l’absis i una petita part oriental de la nau. Els murs...

Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.