Sant Martí de Centelles

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
1125
Superfície: 
25,6
Altitud: 
462

El municipi de Sant Marti de Centelles es situa a la riba esquerra de la capçalera del riu Congost, abarcant la perllongació de les estribacions occidentals del massís del Montseny i ocupant des de la Vall del Congost i els Cingles de Bertí fins a la Costa de Centelles.

El cim més elevat del municipi és el Puig Oriol (980 m), situat a l’oest del terme municipal; a prop seu es troba el Turó del Castell o Agullola de Sant Martí (855 m d’altitud), conegut per la ubicació del castell del Centelles. El terme presenta altres cims destacats com el Puig Fred (922 m), el Turó del Fabregar (912 m), el Coll de Nou (900 m) i els graus dels Cingles de Bertí coneguts com la Trona, els Castellets i Can Tres Quarts.

El curs fluvial més important és el riu Congost que rep les aigües que provenen dels espadats de ponent del Montseny, formades per les rieres de Vallossera, Avencó i Martinet. Altres afluents menors dins del municipi són el Torrent d’en Vila, el torrent de la Rectoria i de l’Oller, el torrent de Valldeneu i el Sot de la Guillota.

En general, el clima de Sant Martí de Centelles és mediterrani típic amb hiverns suaus i estius calorosos, però l’impediment natural de les diverses zones muntanyoses porta a temperatures contrastades que provoquen certa variació tèrmica. Totes aquestes característiques han donat lloc al desenvolupament d’un bosc de pins a les parts més baixes i d'alzines i roures a partir dels 800 m. El sotabosc és típic de brucs i bolles, amb escassa presència de boix.

Fora del nucli urbà de l'Abella, la instal·lació humana a les zones rurals ha repartit històricament el territori entre els camps de conreu, propers a les explotacions agrícoles-ramaderes, i la massa forestal d’alzinar i pineda, que abans havia estat de roure.

 Font: Ajuntament de Sant Martí de Centelles.

Escut: 
Mapa urbà: 
Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.