Ribes de Freser

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
1.900
Superfície: 
41,9 km²
Altitud: 
912 m

Gentilici: ribetà, ribetana.

Ribes de Freser és una vila i municipi de la comarca del Ripollès, situat al cor de la vall homònima, al Pirineu oriental. Va néixer a l'empara del castell de Sant Pere i a l'entorn de l'església parroquial de Santa Maria.  Els quatre nuclis agregats del municipi són Batet, Bruguera, Ribes Altes i Ventolà. 

Com a poble de muntanya, Ribes tradicionalment havia viscut de la pagesia i de l’explotació de mines fins que, a finals del segle XIX, entrà de ple a la revolució industrial amb la instal·lació de fàbriques de paper (Can Saus) i de colònies industrials tèxtils (Can Recolons).

La crisi de la dècada dels 70 féu optar per una reconversió turística de la Vall però sense abandonar les arrels de l’activitat pagesa tradicional.

El clima fresc i agradable de l’estiu, la bellesa dels seus voltants, els dolls d’aigua mineral i la proximitat a les grans estacions d’esquí han fet del poble, ja des de principis del segle XX, un lloc privilegiat per a l’estiueig i el turisme de muntanya.

Aquesta població es troba en la confluència de tres rius (el Freser, el Segadell i el Rigard), i emparada per altes muntanyes, que la protegeixen dels freds excessius, com la serra del Castell i el Puig Cornador, al N, Mont-roig a llevant, els contraforts del Taga, cap a migdia, i les penyes de Sant Antoni o muntanya d’Ortellfret, a ponent.

Escut: 
Mapa urbà: 
Etimologia del nom: 
Compost de plural de riba i per Freser.

Rutes suggerides

De Sant Joan de les Abadesses a Gombrèn passant per Vidabona, Sant Julià Saltor, Bruguera, Ribes, Queralbs, Núria, Planoles i Montgrony (85.00km)
Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.