Manlleu

Capital del Ter

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
20.104 (2016)
Superfície: 
17.29 Km²
Altitud: 
461 msnm

Manlleu, la capital del Ter, és una ciutat situada a la part central de la comarca d'Osona. A poca distància de Barcelona i Girona, aquesta ciutat mil·lenària amb identitat pròpia i amb un passat industrial destacat ofereix a qui la visiti la seva història i la seva actualitat viva i dinàmica.

El riu Ter ha definit els límits de la ciutat i forma part dels seus paisatges i del seu desenvolupament urbà. El passat, present i futur de Manlleu manté una relació directa amb el riu Ter, riu que ha estat i és testimoni dels avenços i canvis tecnològics i socials del municipi. 

L’aigua i la força del Ter han passat de ser simple font d’energia a ser motor de vida i impulsor del canvi social que s’ha viscut a les vores del riu, on la vida quotidiana avança enmig d’antigues fàbriques urbanes i de riu, canals i turbines que s’ubiquen encara al llarg d’aquesta emblemàtica façana fluvial de 4 km: entre elles, la Colònia Rusiñol amb el Cau Faluga, l’antiga residència de tendències modernistes de la família Rusiñol o l’antiga fàbrica de riu de Can Sanglas, avui convertida en el Museu del Ter. 

És aquest passat industrial el fet més característic de la identitat pròpia de la ciutat i dels seus ciutadans i ciutadanes, fet que queda palès si recorrem l’actual Passeig del Ter, el centre d’oci i de lleure a cel obert més viu de Manlleu. 

Gentilici: manlleuncs i manlleuenques

Escut: 
Etimologia del nom: 
L'acta de consagració de l'església de Santa Maria (906) és el primer testimoni documental de la població de Manlleu i del seu topònim. En dit document apareix el nom de la població amb les formes "Mauseolo" i "Mesleolo"; en documents medievals posteriors la forma predominant serà "Mesleo" fins el segle XII en que apareix per primera vegada com "Manleo" i "Manlevo". Per a més informació podeu consultar l'article de Francesc Ojeda i Briones: https://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/09_Ojeda.pdf

Rutes suggerides

Passejant per la Plana de Vic (26.00km)
De Manlleu a l'Esquirol (12.70km)

El Museu del Ter és un espai dinàmic instal·lat al costat del riu Ter al seu pas per Manlleu (Osona). Ofereix als seus visitants 1500 m 2 d’exposicions i un gran nombre d’activitats per conèixer el singular...

Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.

Agraïments: 

Fotos extretes de Flickr de "elmercenari" i "enguany" sota llicència.