L'Esquirol

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
2168 (2016)
Superfície: 
62.05 Km²
Altitud: 
693 msnm

Gentlici: esquirolenc i esquirolenca

El municipi de l’Esquirol és el camí natural o porta d’entrada al Collsacabra. Es tracta d’un municipi molt extens format per quatre nuclis de població: Sant Martí Sescorts, a la part més baixa del municipi, nucli molt petit al voltant de l’església, la majoria de població viu en cases de pagès; l’Esquirol, el seu origen és situa a un antic hostal que estava situat just al costat del camí ral de Vic a Olot; Cantonigròs, és el segon nucli més poblat del municipi, el seu origen és també, un antic hostal al camí ral de Vic a Olot, creat pel gascó Antoni Prat, també anomenat Toni Gros; Sant Julià de Cabrera, el conformen tot de cases aïllades, amb un minúscul nucli on hi ha una església romànica, la casa rectoral i una pairalia, des d’aquí surten nombrosos camins que pugen fins a l’ermita de Cabrera (1300 m.) i que val la pena visitar.

L’Esquirol és el nucli més poblat de tot el municipi, està situat a una alçada de 693 m. El poble es va formar al S. XV al llarg del camí ral de Vic a Olot. El nucli inicial va ser a l’entorn de l’hostal de l’Esquirol (actualment “mas el Perai”) molt freqüentat pels traginers que feien el camí.

Escut: 
Mapa urbà: 
Enllaços: 

Fotografies de l'Ajuntament de l'Esquirol i d'Osona Turisme.

Fotografia panoràmica d'Albert Torelló amb llicència.

Etimologia del nom: 
El nom de Santa Maria de Corcó data del 1743, quan es va traslladar al poble la parròquia de Corcó. És aleshores quan el municipi passa a anomenar-se Santa Maria de Corcó, fins el 28 de maig de 2014, moment en que el Departament de Governació i Relacions Institucionals admet el canvi de nom del municipi, promogut per un procés de participació ciutadana, passant-se a anomenar, aquest, l'Esquirol.

Rutes suggerides

De Manlleu a l'Esquirol (12.70km)

Sant Julià de Cabrera és un veïnat molt disseminat, que pertany a l'Esquirol, situat al peu de la serra de Cabrera, format per masies aïllades, agrupades al voltant del que va ser la seva parròquia: l’esgl...

Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.