Les Borges Blanques

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
6.087 (2019)
Superfície: 
61,5 km²
Altitud: 
304 metres

Gentilici: Borgenc, borgenca

Les Borges Blanques és la capital de la comarca de les Garrigues. Està situada en la zona de contacte entre els sectors de reg del Canal d'Urgell i els altiplans de la Depressió Central. Un dels seus grans atractius és el sector de l'oli. Els habitants de les Garrigues han sabut mantenir la producció d'oli. Això, lligat amb el prestigi internacional de la qualitat dels Olis de les Borges, denominació amb la que són coneguts, fan d'aquest el producte estrella de la població.

A més hi trobareu els següents elements d'atractiu patrimonial:

  • La plaça Major destaca per les seves àmplies porxades, arcs i alguns casals notables, amb certs elements arquitectònics renaixentistes.
  • L'actual església parroquial de l'Assumpció de Maria és un temple neoclàssic, dotat de campanar amb un gran balcó que l'envolta, que fa funció de mirador de les Borges Blanques. La capelleta, d'estil barroc, data de l'any 1743.
  • L'ermita de Sant Salvador, a 3,5 km de la ciutat, a la carretera que uneix les Borges Blanques amb Cervià, és un edifici senzill, de base romànica, d'una sola nau acabada en una capçalera rectangular.
  • A 2 km de la ciutat hi ha el parc de la Font Vella, amb l'ermita moderna de Sant Cristòfol.
  • Al passeig del Terrall, al cor de la ciutat, s'hi troben dues basses amb cignes, ànecs, oques i un gran jardí en el qual es troba una gran varietat de plantes i arbres, a més d'una premsa d'oli del segle xviii. En un extrem del passeig hi ha situada la Biblioteca Marquès d'Olivart..El Palau del Marquès d'Olivart és ara l'actual ajuntament. Està situat en el nucli antic, en un lloc molt cèntric al poble, vora la plaça Major.   (Textos i imatges Viqupèdia i Ajuntament de Les Borges Blanques)

Escut: 
Mapa urbà: 
Etimologia del nom: 
Sobre l'etimologia del topònim, escriu Coromines, que el mot femení borges (sing. borja) és una de les «variants que ha pres en la nostra toponímia el mot àrab 'burg', torre». En el cas de les Borges, segurament per causa de les torres del vell castell (no pas de la muralla, on només hi hagué baluards), més antigament d'origen sarraí, que devien mostrar el característic color blanquinós de l'arenosa pedra garriguenca. O qui sap si de manera senzilla pel color blanquí de les torres o masos de tàpia, tan nombrosos per la comarca.
Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.