Centelles

De Centelles, bruixes totes elles

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
7.333
Superfície: 
15,13 km²
Altitud: 
496 msnm

Gentilici: centellenc, centellenca

Al sud de la comarca d'Osona, Centelles és a l'entrada sud de la Plana de Vic, a la vall del riu Congost, alçant-se com el municipi més important de la vall. 

Des de fa molts anys les dones nascudes a Centelles han tingut fama de bruixes. L’origen d’aquesta fama ha estat fins ara impossible d’esbrinar, però s'ha transmès de generació en generació de manera constant fins arribar als nostres dies. D'aquí aquestes dites locals: De Centelles, bruixes totes elles o bé Centelles, terra de bruixes.

El poble va néixer al voltant de la sagrera (espai de 30 passes al voltant de l'Església) de l'església de Santa Coloma de Pujolric, que posteriorment va passar a anomenar-se Santa Coloma de Vinyoles. Els senyors del Castell de Sant Esteve (Sant Martí) que ja dominaven la zona, al segle XV es converteixen en barons i traslladen la seva residència al Castell de la sagrera. Al segle XVI emmurallen el nucli i l'anomenen Santa Coloma de Centelles, un recinte que comptava amb tres portals, dels quals només en queda un, el Nou. Amb la Guerra de Successió Centelles s'alinia amb Felip V i això li val alguns privilegis concedits pel Borbó. Malgrat la tradició eminentment agrària, amb la industrialització arriben al municipi es desenvolupa els sector textil i de l'alimentació, així com el turisme d'estiueig, amb l'arribada del ferrocarril. 

Etimologia del nom: 
El nom de la població de Centelles ve per la família del llinatge dels barons de Centelles que al segle XIV van adoptar el nom que ja apareixia des de l’any 898 escrit en llatí (Sentelias).

Rutes suggerides

De La Garriga a Centelles (20.00km)
Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.