Calafell

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
24.256 (2015)
Superfície: 
20.18 Km²
Altitud: 
67 m

Gentilici: Calafellenc/a

Calafell compta amb uns 25.000 habitants empadronats, tot i que a l'estiu, la seva població augmenta fins a 150.000 persones. La indústria turística és la primera del municipi en part gràcies al seu bon clima, i és que Calafell té uns 300 dies de sol cada any. Tot i això, és dels pocs enclavaments de la zona que encara conserva l'ambient mariner, amb la confraria de pescadors. 

Calafell té una important tradició pesquera i marinera, que es veu reflectida en la seva gastronomia. Els productes de Calafell estan acollits a les denominacions d'origen Penedès (vi i cava) i Siurana (oli). Calafell pertany a la Ruta del Xató i organitza activitats per fomentar els productes locals de qualitat.

Calafell té dos edificis d'època actual guardonats amb premis FAD. S'ha aprovat un catàleg del patrimoni històric i arquitectònic. A més a més, compta amb la ciutadella ibèrica del segle VI aC, atribuïda a la tribu ibèrica dels cossetans. El jaciment és especialment destacat perquè la seva reconstrucció in situ la converteix en un recinte idoni per conèixer i interpretar com vivien els ibers.

Escut: 
Mapa urbà: 
Etimologia del nom: 
El nom de Calafell és d'origen àrab. Hi ha diverses teories pel que fa al seu significat, tot i que hi ha consens en el fet que "el final -ell vol dir petit. Així, les possibles traduccions del topònim serien “castell petit” (Qal'a), "port de muntanya" (Qàlaf) o bé Hàlaf, un topònim molt freqüent a Al-Àndalus. El nom de Calafell el trobem per primer cop escrit en un document l’any 999.

Rutes suggerides

Del Vendrell a Calafell, per la platja de les Madrigueres (10.00km)
Del Vendrell a Tarragona passant per Roda de Berà, Creixell, Torredembarra i Altafulla (45.00km)

El Castell és de letapa medieval del segle X. El Castell (Kastrum) data de lany 1037.Està situat a Calafell . Abans es deia (kastrum). El Castell és molt gran per això te moltes parts . En un extrem del turó,un clos de troncs protegia una cisterna...

Calafell disposa d'un ric patrimoni que s'ha anat formant al llarg dels segles. Des de coves prehistòriques fins a edificis i xalets singulars del segle XX, passant per assentaments ibers i romans, edificis medievals i moderns i...

Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.