Teixit social d'Escaldes Engordany

Dimecres, 9 maig, 2012
Ubicació: 
Font: 
Autores - Cèlia Morales/Pilar Andreu Rovira
Text publicat per: 
PAS

Dins el marc de la cultura i les tradicions van néixer els Amics del Pont dels Escalls (1980). De primer van ser un grup de veïns que es van aplegar per organitzar una escudellada amb motiu de la festa dels Antonis i l’any següent ja van repetir l’experiència constituint-se com a associació i fent de l’escudellada la seva activitat principal, actualment també s’encarreguen de la festa de la Castanyada. El nom de l’entitat fa referència a on es van començar a reunir, una zona que envolta el pont dels Escalls i que es va començar a edificar a mitjan anys seixanta per acollir les noves famílies que arribaven a Andorra.

També d’aquest camp és l’Esbart Santa Anna, creat l’any 1950 amb l’objectiu de conservar i promoure les tradicions populars, concretament els balls i les danses típiques de les festes majors. És un dels símbols de la parròquia i constitueix un nexe d’unió entre persones que s’han aplegat al voltant de la dansa i de tot allò que, a través de l’art, es pot sentir i transmetre a un poble que és viu.

En l’àmbit social, destaca l’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí (ADSAPS), la qual treballa en el projecte Vacances en Pau, que consisteix a portar infants dels campaments de refugiats de Tinduf (Algèria) a passar els mesos de juliol i agost amb famílies d’acollida. Els infants es beneficien d’aquest projecte durant 4 anys, des dels 7-8 anys fins als 12, i la majoria de famílies acullen el mateix nen durant tot el període. Actualment hi ha una vintena de famílies d’acollida en territori andorrà.

A nivell de promoció local destaca la Unió Pro-turisme d’Escaldes-Engordany, creada l’any 1955 gràcies a un grup de veïns que es van reunir amb l’objectiu de fomentar el turisme local: remarcar la bellesa i riquesa del paisatge, les aigües termals i el bon servei hoteler i comercial. Actualment l’associació porta a terme la tasca informativa des de l’oficina creada amb aquesta finalitat a la plaça Coprínceps. Des de final de la dècada dels seixanta organitza activitats lúdiques i tradicionals a fi de revitalitzar les festes populars: la cavalcada de Reis, el Carnestoltes, els Tres Tombs, la festa de Sant Miquel d’Engolasters, l’elecció de la pubilla i l’hereu, Sant Joan, la Festa Major de la parròquia i l’aplec de Sant Romà dels Vilars.

Altres entitats que cal esmentar són l’Associació de la Gent Gran d’Escaldes-Engordany, el Centre Cultural Islàmic, l’Associació Cultural Centre Aragonès i la Casa de la Comunitat Valenciana.