Tasta Cardedeu i el Vallès: receptes.

Dilluns, 5 novembre, 2018
Ubicació: 
Font: 
Gastroteca.cat, Cuinacatalana.cat i Ajuntament de Cardedeu

 

Cardedeu, com a poble del Vallès Oriental, sempre ha sigut una terra de pas pel que traginaven per Catalunya, el que ha afavorit l’aportació de productes i tècniques culinàries.

A Cardedeu trobem sempre productes frescos, com la llet i formatge. La mongeta del ganxet, producte estrella del Vallès, farina, hortalisses: ingredients de primera per elaborar bones receptes com aquestes, per tastar el gust dels productes de la terra.

 

Empedrat de mongetes del ganxet

L’empedrat és una amanida senzilla i refrescant molt típica a comarca del Vallès Oriental. És un plat fàcil de fer i molt nutritiu que consta d’aquests ingredients: (per a quatre persones).

 • 300g de mongetes del ganxet.
 • 400g de tonyina amb oli o bacallà remullat.
 • 4 tomàquets d’amanida.
 • 1 pebrot verd o vermell.
 • 4 ous durs.
 • 2-3 cebes tendres.
 • Olives negres.
 • Oli, sal i pebre.
 • Vinagre de modena.

Elaboració:

 1. Primer es posen a bullir les mongetes del ganxet, que hauran estat en remull en aigua tota la nit. Es deixen bullir durant 2 hores amb una fulla de llorer, uns alls i una ceba.
 2. Tot seguit es bullen els ous fins que quedin durs. A continuació es pelen i es tallen a trossets.
 3. Es tallen a daus el pebrot i la ceba.
 4. Més tard, es ratlla el tomàquet i l’amanim amb sal, oli, pebre i unes gotes de vinagre de modena.
 5. En acabat, es prepara el plat posant les mongetes al fons, amb la tonyina o el bacallà, les verdures picades, els ous durs i les olives al damunt, i ho amanim amb el tomàquet.
 6. Finalment, s’afegeix una mica de julivert picat per sobre, i a taula!

 

Borrego de Cardedeu

Els borregos són una especialitat dolça arrelada a aquesta localitat. Tot i que se n’han fet a molts llocs, la fabricació de borregos d’anís amb grans de matafaluga és una especialitat exclusiva de les fleques i pastisseries de Cardedeu.

 Sembla que la denominació borregos prové de “borrec”, que hauria sorgit de la comparació de la consistència del borrego amb la tossuderia del mascle de l’ovella. Tot i que es considera una especialitat flequera d’origen medieval, la primera referència documental és del s. XIX i es troba en una llista d’anar a comprar del 1830, escrita a mà, on es cita una lliura de borregos, entre altres productes a adquirir. Els flequers i pastissers més antics coneguts dedicats a aquesta especialitat van ser els de la pastisseria Domingo Vila, que declaren haver fabricat borregos des del 1770.

La recepta

En la recepta dels borregos hi intervenen: farina, sucre, mantega, llevat, oli, sal, ous i matafaluga (o aiguardent). Un cop treballada la pasta, es fan unes barres primes i llargues i es col·loquen en una llauna untada d'oli, es tapen amb un drap i es deixen reposar en un lloc calent fins que hagin duplicat la grandària. Aleshores se'ls passa un pinzellet xopat d'aigua i oli, i es fiquen al forn fins que queden daurats. Quan són freds es tallen a trossos d'uns dos centímetres de gruix i es tornen a ficar al forn fins que siguin rossos i durs. En ser durs, se solen menjar sucats amb llet o vi dolç per postres, per berenar o per esmorzar.

Una ració adient seria l'equivalent a dos talls. Dins d'una alimentació equilibrada i variada, es pot consumir de tant en tant com a part de l'esmorzar o el berenar.

En podeu trobar tot l’any a les fleques i pastisseries de Cardedeu i a algunes del Vallès.

Font de les imatges: Gastroteca.cat