Ubicació: 

 

Cardedeu, com a poble del Vallès Oriental, sempre ha sigut una terra de pas pel que traginaven per Catalunya, el que ha afavorit l’aportació de productes i tècniques culinàries.

A Cardedeu trobem sempre productes frescos, com la llet i formatge. La mongeta del ganxet, producte estrella del Vallès, farina, hortalisses: ingredients de primera per elaborar bones receptes com aquestes, per tastar el gust dels productes de la terra.

 

Empedrat de mongetes del ganxet

L’empedrat és una amanida senzilla i refrescant molt típica a comarca del Vallès Oriental. És un plat fàcil de fer i molt nutritiu que consta d’aquests ingredients: (per a quatre persones).

  • 300g de mongetes del ganxet.
  • 400g de tonyina amb oli o bacallà remullat.
  • 4 tomàquets d’amanida.
  • 1 pebrot verd o vermell.
  • 4 ous durs.
  • 2-3 cebes tendres.
  • Olives negres.
  • Oli, sal i pebre.
  • Vinagre de modena.

Elaboració:

  1. Primer es posen a bullir les mongetes del ganxet, que hauran estat en remull en aigua tota la nit. Es deixen bullir durant 2 hores amb una fulla de llorer, uns alls i una ceba.
  2. Tot seguit es bullen els ous fins que quedin durs. A continuació es pelen i es tallen a trossets.
  3. Es tallen a daus el pebrot i la ceba.
  4. Més tard, es ratlla el tomàquet i l’amanim amb sal, oli, pebre i unes gotes de vinagre de modena.
  5. En acabat, es prepara el plat posant les mongetes al fons, amb la tonyina o el bacallà, les verdures picades, els ous durs i les olives al damunt, i ho amanim amb el tomàquet.
  6. Finalment, s’afegeix una mica de julivert picat per sobre, i a taula!

 

Borrego de Cardedeu

Els borregos són una especialitat dolça arrelada a aquesta localitat. Tot i que se n’han fet a molts llocs, la fabricació de borregos d’anís amb grans de matafaluga és una especialitat exclusiva de les fleques i pastisseries de Cardedeu.

 Sembla que la denominació borregos prové de “borrec”, que hauria sorgit de la comparació de la consistència del borrego amb la tossuderia del mascle de l’ovella. Tot i que es considera una especialitat flequera d’origen medieval, la primera referència documental és del s. XIX i es troba en una llista d’anar a comprar del 1830, escrita a mà, on es cita una lliura de borregos, entre altres productes a adquirir. Els flequers i pastissers més antics coneguts dedicats a aquesta especialitat van ser els de la pastisseria Domingo Vila, que declaren haver fabricat borregos des del 1770.

La recepta

En la recepta dels borregos hi intervenen: farina, sucre, mantega, llevat, oli, sal, ous i matafaluga (o aiguardent). Un cop treballada la pasta, es fan unes barres primes i llargues i es col·loquen en una llauna untada d'oli, es tapen amb un drap i es deixen reposar en un lloc calent fins que hagin duplicat la grandària. Aleshores se'ls passa un pinzellet xopat d'aigua i oli, i es fiquen al forn fins que queden daurats. Quan són freds es tallen a trossos d'uns dos centímetres de gruix i es tornen a ficar al forn fins que siguin rossos i durs. En ser durs, se solen menjar sucats amb llet o vi dolç per postres, per berenar o per esmorzar.

Una ració adient seria l'equivalent a dos talls. Dins d'una alimentació equilibrada i variada, es pot consumir de tant en tant com a part de l'esmorzar o el berenar.

En podeu trobar tot l’any a les fleques i pastisseries de Cardedeu i a algunes del Vallès.

Font de les imatges: Gastroteca.cat

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí