Sant Julià de Lòria té un conjunt de 18 capelles i esglésies distribuïdes per la parròquia. En destaquen la de Sant Julià i Sant Germà, la de Sant Martí de Nagol, Sant Cerni de Nagol, Santuari de Santa Maria de Canòlich, Sant Miquel de Fontaneda i Sant Mateu de Pui d’Olivesa.

L’església de Sant Julià i Sant Germà és l’església parroquial de la capital laurediana. Va ser refeta vàries vegades i al segle XVII se li engrandeix l’absis i s’hi instal·la el retaule barroc que encara conserva. Del temple antic només en resta el campanar romànic llombard del segle XI i la imatge de la Mare de Déu del Remei, talla de fusta policromada de 71 centímetres. La curiositat d’aquesta talla consisteix en què en obrir-la s’hi van trobar restes òssies humanes i d’altres animals. També s’hi troba la imatge original de la Mare de Déu de Canòlich que fou coronada l’any 1999.

Si ens hi fixem, a Andorra hi queda poca presència de castells. A Sant Julià de Lòria se sap de l’existència del Castell de Bragacolls per un document de l’any 1003, recollit al Cartulari de la Seu d’Urgell. Tot i que no se sap amb exactitud l’emplaçament d’aquest castell es té constància documental que estava situat al cantó nord-est de l’església de Sant Cerni de Nagol. Com també se sap l’existència del Castellot de la Muxella del qual només en queden unes restes.

L’Hotel Pol és el primer hotel que es va construir a Sant Julià de Lòria (1931) i el segon a Andorra. Abans però, havia estat una fonda que en fer-se la carretera van decidir enderrocar l’edifici i construir-ne un de nou. En aquella època hostatjar-se en un hotel confortable era un gran atractiu turístic.

Si disposeu de temps, us recomanem diferents visites com a Fontaneda, poblet de 99 habitants amb cases pairals antigues ben conservades on s’hi poden veure magnífics paisatges sobre les valls i l’església romànica dedicada a Sant Miquel. També Bissisarri, que comptaamb 41 habitants i és situat a la part baixa d’una vall feréstega d’una gran bellesa natural. Hi ha una petita capella de principis del segle xvii amb advocació a Sant Esteve. També en el poble de Nagol i trobem dues esglésies que valen la pena visitar. Sant Cerni de Nagol, temple consagrat el 1055, on hi havia una creu “espinosa” d’època romànica única en tipologia a les Valls que podem veure al Centre d’interpretació del Romànic d’Andorra. En els seus murs es van descobrir uns vestigis de pintura mural, que s’han considerat els primers esbossos del romànic a Andorra. A 1101 metres sobre el nivell del mar, dalt d’un penya-segat hi trobem la església de Sant Martí de Nagol, esmentada per primer cop el 1048. El més sorprenent d’aquesta és que queda encaixada dins la penya. El temple està reconstruït, ja que l’edifici estava enderrocat en gran part. De l’absis original en queda fins a la finestra. En les excavacions s’hi van trobar 18 monedes dels segles XI, XII i XIII i uns 400 fragments de ceràmica medieval.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí