Ubicació: 

Artistes locals. Esporles gaudeix d’un gran nombre d’artistes reconeguts a nivell local. Escultors que treballen la pedra i el ferro així com pintors figuratius i abstractes. Anmomenarem un parell d’ells:

Escultors: Joan Costa, Damià Ramis Caubet, Guillem Aulí, Rafel Tugores, Rafel Sastre, Kake Portas.

Pintors: Miquel Planas, Rosa Cendra, Magdalena Trias, Gaspar Sabater, Rafel Nadal, Bernat Pascual, Lurdes Noguera,

Alfonso Quesada, Clara Catalan, Virginia Roviralta, Francisco Sans Serra.

Isabel Pérez: Ceramista

Amalia Bernabé: Fotògrafa

Sportulis. La revista municipal d’Esporles és una revista del poble i per al poble que edita el propi Ajuntament.

Els bonsai. Esporles es sens dubte la capital del bonsai a Mallorca, en aquesta vil.la Antoni Bauçà va fer fa vint i cinc anys la primera exposició de Bonsai de les Balears,i es fundá la primera societat cultural bonsai balear que perdura fins avui,els bonsai atoctons conformen la colecció que tenen a Marivent SSMM Els Reis d'Espanya, així com exemplars a la colecció del Emperador del Japó cedits igualment per la familia Bauçà,ara finalment al jardí interior del Ajuntament d'Esporles es podrán contemplarels exemplars cedits fa un temps per aquesta familia a aquest poble. També hem de dir que en aquest poble hi ha uns dels millors artistes del Bonsai entre els quals destacam a Miquel Fuster,Miquel Angel Servera i Joan Matas entre altres.

La Banda de música. La Banda Lira Esporlerina, a més de ser una banda de música, és una associació, una entitat cultural, un punt de trobada per molta gent. La Banda Lira, és una de les bandes amb més història de Mallorca. Esporles, a principis del segle passat, va comptar amb dues bandes de música. Paral·lelament es desenvolupa l’activitat docent musical, activitat que inicialment , tenia com a objectiu la formació de nous músics fins a conformar el que ara és l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esporles, que a més de formar músics per a la Banda Lira, realitza la tasca de fomentar la música i la dansa al nostre municipi. La Banda Lira és una entitat que participa de l’esdevenir diari del municipi, i és per això que la podem veure oferint concerts per les festes, més assenyalades i patronals, també la veiem desfilant en les processons de Pasqua, en la Rua, i fins fa poc amb l’arribada del Reis d’Orient.

L’Escola de Música. El mes de setembre de 1990 es crea de manera oficial l’Escola Municipal de Música per iniciativa del llavors regidor de cultura, Jaume Balaguer. La creació de l’escola va coincidir amb l’arribada al poble del director de la banda Vicent Murillo. A partir del curs 1991-1992 es varen contractar a 3 professors de música: un de vent fusta, un de vent metall i un de piano i violí. Amb aquests professors es pretenia formar nous músics per a la banda. A partir del curs 1993-1994 s’incorporen especialistes de cada instrument i també es comencen les classes de dansa clàssica. En aquest mateix curs deixa la direcció de l’escola Vicent Murillo i passa a ser el director Tomeu Aulí. El curs 1995-1996 es creà l’escola de Pop Rock, on s’impartien les assignatures de bateria, guitarra elèctrica, baix elèctric, piano modern i el coordinador era Mariano Portas. Després de 2 anys les dues escoles es fusionen per formar el que actualment és l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esporles. L’objectiu de l’escola és potenciar la formació musical de les persones del municipi.

Casal de Joves de Tramuntana. El casal de Joves de la Vilanova va sorgir l’any 1993 com a local per albergar unes quantes entitats com el Centre d’Esplai la Cadernera, la Ràdio Filigrana i el Grup de Natura. Més endavant, el Casal de la Vilanova ha passat a ser el local únicament del Centre d’Esplai la Cadernera (dedicat a la realització de tallers, jocs i campaments d’estiu per a infants de 5 a 12 anys) i del Casal de Joves de Tramuntana (entitat que fa activitats puntuals per a joves d’entre 13 i 18 anys). Les activitats i projectes més importants duites a terme han estat: un campament cada d’estiu,  ,participació en projectes de col·laboració amb Nicaràgua juntament amb l’associació Quetzalcoalt de Manàgua, reconstrucció de la Ermita Vella d’Esporles (des de fa uns 7 anys i encara en curs) amb un futur ús destinat a ser un alberg de muntanya per als excursionistes i associacions que en demanin prèviament la clau deixant una fiança, realització del Caminho de Santiago, participació a la Rua d’Esporles, realització de diversos Camps de Treball amb joves majors d’edat de tot l’estat espanyol dedicats a la reconstrucció de l’Ermita Vella i a la rehabilitació i neteja de zones del poble d’Esporles com els voltants de l’IES Josep Font i Trias o el camí de la font de Son Trias de baix.

El projecte de més interès és el de la reconstrucció de l’Ermita Vella. Aquest projecte va sorgir perquè l’Ermita Vella estava enderrocada i a Esporles no hi havia cap refugi de muntanya. Es varen demanar els permisos al bisbat, que és on pertanyen els terrenys on està ubicada (a 10 min. de l’Ermita de Maristel·la) i al Consell de Mallorca. Els materials de construcció, dificultat per no tenir ni aigua corrent ni electricitat) el futur refugi ha anat avançant a partir de materials el més naturals possibles i amb les mateixes mides que tenia antigament fa aproximadament 100 anys quan es va esbucar.

Grup d’excursionistes d’Esporles i els Ermassets. L'Ermassets Club de Muntanya d'Esporles és un club d'esports de muntanya de recent creació que ha sorgit degut a l'inquietud d'un grup d'esporlerins interessats amb la muntanya, el medi ambient i els esports que en ell s'hi desenvolupen. Aquest club esportiu engloba diversos esports de muntanya i té com a objectius bàsics: el foment, el desenvolupament, la difusió i la pràctica continuada d'activitats i esports de muntanya i estarà inclòs a la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada (FEDME).

Delegació de l’OCB a Esporles. Es constituí el 12 de juny de 2008. Se’n féu la presentació pública el 8 de novembre, amb la presència del president de l’OCB, Jaume Mateu, i en el marc d’una exposició de fotos antigues del poble recopilada i muntada pels membres de la junta. Per la Festa de l’Estendard de 2008, el 28 desembre s’organitzà un dinar de germanor en què participaren més de seixanta persones. Per les festes patronals de sant Pere de 2009, la Delegació organitzà una visita guiada per Esporles amb Tomàs Vibot, en què participaren més de cinquanta persones.

IMEDEA

L’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats és un centre mixt entre el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB) que es centra en les aproximacions Interdisciplinàries a la ciència marina, costanera i insular i que fou inaugurat l’any 2008. Està situat a l'edifici conegut com "Les escoles velles" d'Esporles. L’objectiu general és contribuir a l’avenç del coneixement en àrees crítiques, estratègiques i contribuir a la millora de la qualitat de vida.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí