l'entorn vegetal i faunistic de Vilafranca

Dimecres, 22 febrer, 2012
Ubicació: 
Temàtica: 
Font: 
pas

La mida del terme municipal, les diferències geològiques i geogràfiques i la riquesa d’estrats fan de Vilafranca un lloc amb gran varietat de flora i fauna.

Pel que fa a la flora, hi podem observar més de set-centes espècies. Així, tot i que predominen les d’origen mediterrani, hitrobem un percentatge elevat d’espècies eurosiberianes o eurasiàtiques, difícils de veure lluny de zones molt més muntanyoses com ara els Pirineus. A la primavera gaudirem del groc de les argelagues florides i a la tardor de les tonalitats delsorons i els orons negres, i de les grans carrasques i roures. Les espècies més abundants són arbres com els pins rojos, pins negrals, grèvols, savines, teixos i xops, i els arbustos com la ginesta, el boix i el coralet. I entre les herbàcies i els matolls, potser els obriülls il’eriçó faran a més d’un apartar la cama.

Pel que fa a la fauna, hi podem trobar algunes de les varietats de rapinyaires més buscades pels amants de les aus, com les àguiles iels voltors, de mida impressionant. En alguns llocs del terme encara

hi viu la serp verda, una de les més grans d’Europa. Respecte als mamífers, no serà difícil creuar-nos amb algun porc senglar o alguna cabra salvatge, la població d’aquestes darreres, gairebé desaparegudes durant dècades, ha crescut amb força. Si tenim sort, potser veurem una geneta, un liró o una fagina.