Ubicació: 

Origen llegendari de Núria: l’olla, la campana, la creu

 ,Sant Gil, oriünd d’Atenes, va arribar a Núria per dur una vida en pau. Es va dedicar a la pregària i va elaborar la imatge de la Mare de Déu. Hi ha qui apunta que en venir ja portava la creu. Sant Gil vivia en una cova, però passava estones amb els pastors que portaven el bestiar a pasturar a la contrada. Amb ells compartia els àpats que es cuinaven en una gran olla de coure, quan el menjar era a punt, l’ermità tocava una campana per avisar els pastors. Sant Gil només va estar-se a Núria quatre anys. Va tornar a la Provença, però abans va amagar els quatre objectes que a posteriori esdevindrien els símbols de Núria.

 ,

L’any 1072 un àngel es va aparèixer en somnis a Amadeu i li va demanar que anés a Núria per edificar una capella en honor a la Mare de Déu i per recuperar els objectes de Sant Gil, la localització dels quals estava indicada per una pedra blanca. Amadeu no els va trobar i va abandonar Núria, però va encarregar als pastors que continuessin la recerca. No va ser fins al cap de set anys quan aquests van trobar els objectes.

 ,

L’olla, símbol de fertilitat

La creença entre les dones que aquella pedra blanca era un símbol de fertilitat feia que les que volien tenir descendència anessin a Núria per tocar la roca. L’afluència de gran nombre de parelles va obligar a guardar-la lluny de l’abast del públic. Aleshores, la simbologia de la fertilitat es va traslladar a l’olla i a la campana, la dona que volia tenir fills ficava el cap a l’interior de l’olla, mentre el seu company tocava la campana tants cops com fills es volien tenir. Aquest costum encara es manté als nostres dies.

 ,

 ,Núria: mite de la fertilitat

 ,Així com, mitològicament, hom pot considerar totes les marededéus com a símbol de la creació espiritual de l’Univers –la mare de tots els Déus–, mite present a la majoria de cultures d’arreu del planeta, la mare de Déu de Núria ha esdevingut específicament mite de la fertilitat, no només en el sentit de la fertilitat creadora de l’Univers, sinó també per a la descendència humana i per a qualsevol altre acte de creació de tipus personal, artístic, social, etc. És a dir, ens hi podem encomanar per esdevenir fèrtils, per descobrir la nostra vocació i donar així els nostres millors fruits a la vida.

 ,

Història del santuari

 ,Deixant de banda la versió llegendària, hom creu que l’explicació històrica dels orígens de la imatge de la Mare de Déu (segle xii) presenta coincidències amb la d’altres marededéus trobades. Les imatges, segurament, van ser amagades perquè el poble les trobés i les considerés com el llegat d’un sant antic o, fins i tot, com un miracle.

 ,

Una de les primeres notícies data del 1162, quan està documentada l’existència d’un alberg a prop de la capella que servia d’aixopluc als devots que pujaven a visitar la marededéu. L’any 1615 es va edificar la capella de Sant Gil a l’indret on suposadament s’havien trobat els objectes del sant. No va ser fins a mitjan segle xix que Núria va començar a canviar la fesomia en edificar-se les primeres cases per allotjar els visitants. El 1883 es va col·locar la primera pedra de l’actual església. A principis del segle xx els bisbes d’Urgell Benlloch i Guitart van emprendre mesures encaminades a modernitzar les dependències del santuari d’acord amb el projecte de l’arquitecte Josep Danés, que va concebre la fisonomia amb forma de lletra U que té actualment Núria.

 ,

El tren cremallera

 ,Les causes que en propiciaren la construcció en van ser dues: l’increment del número de practicants d’esports d’hivern i la idea d’apropar els devots al santuari. El tren, amb un recorregut de 12,5 km, el va promoure la Sociedad de Ferrocarriles de Montaña a Grandes Pendientes. El 22 de març de 1931 es va inaugurar el tren cremallera entre Ribes de Freser i Núria. És el tren de la península que circula a major altitud.

 ,

L’Estatut de Núria

Després de la proclamació de la Segona República Espanyola el 14 d’abril de 1931, el govern provisional de la Generalitat de Catalunya va nomenar la comissió encarregada de redactar l’Estatut de Catalunya. Les persones designades es van traslladar a Núria el 16 de juny i els treballs van concloure el dia 20. Les Corts Generals van aprovar l’Estatut de Núria el 9 de setembre de 1932. A l’hotel de Núria es pot visitar l’estança on es va redactar el projecte d’Estatut.

 ,

En esclatar la Guerra Civil, el capellà custodi, en témer que es podia perdre la imatge de la Mare de Déu, la va agafar i va passar a la Catalunya del Nord, a França i posteriorment a Suïssa. L’any 1941, la imatge de la Mare de Déu de Núria va retornar al santuari.

 ,

El segrest de la imatge de la Mare de Déu

L’any 1956 el papa Pius XII va proclamar la Mare de Déu com a patrona de la diòcesi d’Urgell. El 1965 el papa Pau VI va autoritzar la coronació canònica de la imatge. El 8 de juliol de 1967, dies abans de fer-se l’acte, la imatge va ser segrestada per membres de la campanya “Volem bisbes catalans”. Per a l’acte de coronació, celebrat el 13 de juliol, es va fer servir una còpia, l’original es va retornar el 1972.

 ,

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí