Fets històrics de Santa Coloma (Andorra la Vella)

Dilluns, 14 maig, 2012
Ubicació: 
Temàtica: 
Font: 
Cèlia Morales/Pilar Andreu Rovira

El jaciment del roc d’Enclar, situat en un punt elevat des del qual es pot abastar visualment la part central de la vall d’Andorra, testimonia l’ocupació d’aquestes terres durant el neolític. Entre les troballes que s’hi han fet destaca un conjunt de ceràmiques relacionades amb altres jaciments de la solana de la vall central, és el cas dels fragments de vasos polípodes de tipus pirinenc (recipients amb tres o més peus) corresponents a l’edat del bronze (cap a l’any 1500 aC) i trobats al Cedre de Santa Coloma.

Amb l’arribada de la romanització, les comunitats que hi estaven establertes van passar a dedicar-se al conreu i l’explotació de la vinya, i va ser entre els anys 260 i 409 que aquesta zona es va fortificar i va entrar a formar part d’una primera línia de castells i torres que es van alçar als passos de muntanya dels Pirineus com a barrera per fer front a la inseguretat originada pels conflictes militars que tenien lloc a la Gàl·lia.

Més endavant, el castell del roc d’Enclar va esdevenir l’instrument principal de govern dels comtes d’Urgell a la vall fins a la darreria del s. X. El lituà Borís Skosyrev, que durant dues setmanes va ostentar el títol de Boris I rei d’Andorra, va arribar al Principat l’any 1934 i es va instal·lar a Santa Coloma, on va començar a difondre les idees de reforma que concebia per al país.