Santa Maria de Palautordera és un poble amb un calendari ampli de festes i celebracions molt concorregudes i participatives, arrelades a la tradició local i nacional. Tenen importància, pel seu pes propi, les Festes Majors de cada barri que conformen el municipi. Aquí podeu trobar les festes i celebracions més assenyalades que es duen a terme a Palau:

 

Cavalcada de Reis  -5 de gener-  Les il·lusions de petits i grans passen pels carrers més cèntric de Palau, a partir de les 6 de la tarda,  fins arribar a la plaça de la Vila on Ses Majestats els Reis d'Orient reben les claus del poble al balcó de l'Ajuntament per part de l'alcalde i després a  l'Envelat, on té  lloc el lliurament de les cartes dels infants als Reis.
El barri del Pont Trencat, Pont Romà i Moixerigues també organitza la seva Cavalcada a partir de les 7 de la tarda.

 

Festa Major de Sant Proget – cap de setmana més proper al dia 25 gener- La Festa Major petita o d'hivern, popularment també dita de Sant Burget acull exposicions, concerts, orquestres, ball de nit,  activitats per a públic familiar i per a joves; tarda d'humor, cercavila gegantera, esports, Nit Jove, audició de sardanes i la popular Mostra de Cuina Casolana (demostració de plats típics de casa nostra: primers plats, segons plats i postres de les cuineres i dels cuiners de Palau). També es celebra des de fa segles, el Vot de Poble durant l'ofici del diumenge de Festa Major.

 

Carnaval i Ball de Gitanes – dissabte i diumenge de Carnaval – Any rere any el Carnaval s’ha anat consolidant a Palau com una festa amb una gran participació d’entitats, associacions de veïns i grups d’amics del poble  que amb les seves carrosses i comparses omplen de color els nostres carrers. L’ Envelat és l’espai que acull, després de la Rua, el veredicte del concurs de comparses, l’ animació infantil i el sopar i ball de Carnestoltes.
El Ball de Gitanes és la manifestació popular, folklòrica, tradicionalment més arrelada als pobles del Vallès, recuperades a Palau l’any 2011. El diumenge de Carnaval la plaça de la Vila s’omple de públic per gaudir del Galop d’Entrada, el Ball de Cintes, la Polca, el Vals Jota, entre d'altres danses, de la mà de la Colla de Gitanes Cancell del Montseny, mentre el públic crida el tradicional Ferro!  

 

Sant Jordi – 23 d'abril - Palau viu la festa de Sant Jordi amb la plaça Major plena de llibres i roses. També hi són presents entitats i col·lectius del poble, que juntament amb els veïns i veïnes de la vila, gaudeixen d’una de les festes més arrelades i  populars del calendari festiu de Catalunya. 

 

Setmana Santa  La Setmana Santa també es celebra a Santa Maria de Palautordera, amb el popular Via Crucis. La processó surt de l'església Parroquial, a les 21h, segueix pel carrer Major, passeig del Remei fins entrar a Sant Esteve de Palautordera. El Via Crucis el formen les imatges del Sant Crist (portat per persones de Sant Esteve i Palau), la Dolorosa (portat per dones) i Sant Joan (portat per joves).

 

Primavera Cultural – del 21 de març al 23 de juny - Amb l’inici de la primavera i un cop passat  el rigorós fred de l’hivern, a Palau es multipliquen els actes i activitats que amb l’arribada del bon temps prenen el carrer com a escenari. Sota el nom de Primavera Cultural es recull aquesta efervescència d’actes i activitats organitzats pel teixit associatiu palauenc i per l’Ajuntament.

 

Homenatge a la Gent Gran  – 1 de maig – El Dia del Treball s’organitza un acte de reconeixement a les persones més grans del municipi.

 

Revetlla de Sant Joan – 23 de juny – L’arribada del la Flama del Canigó al Pla de Can Sala, de la mà del Centre Excursionista de Palau, obre la nit de revetlles i fogueres als diferents barris del poble. Una nit, la més llarga de l’any, per donar la benvinguda a l’estiu.

 

Clar de Lluna –entre l’11 de juny i el 30 de juliol-  Marxa nocturna sota el clar de lluna d’ uns 10 km aproximadament. Més que una cursa, és una festa popular en la que hi participen persones de totes les edats vingudes de diferents comarques catalanes que aprofiten per fer una passejada nocturna uns i una marxa corrent altres. Aquest esdeveniment es fa coincidir amb la Mostra d’Artesania que organitza la Unió de Botiguers i Comerciants de Palau. Tot plegat dues propostes que omplen aquesta nit tan especial d’animació i activitat.

 

Recital de Poesia Local –juliol- Durant unes hores, la paraula i la música ens faran gaudir de moments inoblidables. Una vetllada dedicada a la poesia on escriptors novells compartiran els seus escrits i es recitaran poemes d’autors locals. Tot acompanyat de bona música i a la mitja part, com és tradició, coca i aigua de valència.

 

Festa Major del Pont Trencat, Pont Romà i Moixerigues – 2a quinzena de juny – Els veïns i veïnes d’aquest barri celebren la seva Festa Major amb diverses activitats per a tots els públics: jocs infantils, ball, sopar popular, concursos, actuacions...

 

Festa de La Serra –juliol- El Barri de La Serra celebra el seu sopar d’estiu amb la tradicional revetlla. També el mes de juliol organitzen activitats lúdiques com xocolatades i festa de l’escuma pels més joves del barri.

 

Festa del Virgili, Temple i Cal l’Abril –juliol- Els veïns i veïnes d’aquests barris es troben en un sopar i ball de nit per celebrar l’estiu.

 

Festa Major de Can Bosch –juliol- El barri de Can Bosch celebra la seva Festa Major amb propostes i activitats per tothom: inflables aquàtics a la piscina de la zona esportiva, festa de l’escuma, música, sopar popular, ball... i la tradicional baixada del riu berguedà.

 

Cicle de Música Catalana –a partir del 15 d’agost- Aquest Cicle recull una àmplia varietat de propostes culturals de casa nostra adreçades a totes les edats: concerts en directe, audicions de sardanes, música al carrer, recitals, espectacles... Uns dies on no hi falten les propostes més clàssiques com les més actuals per gaudir del mes d’agost a Palau.

 

Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya - setembre- Cant, dansa, música i vestuari confegeixen un imaginari artístic que ens permet conèixer unes arrels a voltes sorprenents i apropar-nos, a l’hora, a les arrels tradicionals d’altres territoris del món. Un projecte amb la voluntat d’apropar mitjançant la dansa i la música altres realitats culturals existents. Grups d’arreu del món ofereixen actuacions a diferents pobles de Catalunya, entre ells Palau, per mostrar el seu folklore i la seva cultura d’arrel tradicional.

 

Diada Nacional de Catalunya – 11 de setembre – Amb les senyeres penjades al balcó, Palau com tots els pobles i ciutats de Catalunya celebren la Diada Nacional amb actes institucionals i actes organitzats per les entitats i associacions del municipi.

 

Festa Major Aplec del Remei – octubre - Durant sis dies Palau s’engalana per la seva Festa Major gran. Activitats diverses i per tothom com ara concerts, ball, activitats per a públic familiar, barrakes pels més animats i el popular concurs de paletes  fan de la  Festa Major del Remei un dels esdeveniments més festius i esperats del nostre calendari.

 

Jornades europees del patrimoni. Octubre

 

Tot Sants – 1 de novembre – Temps de panellets, castanyes, moniatos i bolets. Entitats com l’Esplai de la Gent Gran, la UBIC o els Amics de la Dansa, entre altres, organitzen activitats entorn a aquestes dates.

 

Jornades de la Importància de la Memòria –penúltim cap de setmana de novembre- Una programació que vol mantenir viva la memòria històrica del nostre poble i del nostre país amb la participació de diferents ponents i diverses activitats de sensibilització.

 

Festes de Nadal –desembre- Quan l’any s’acaba, les tradicionals Festes de Nadal omplen de màgia i llum els carrers de Palau. Hi ha actes diversos com la solidària  Marató de TV3, la Fira de Nadal o la programació Tot esperant els Reis (tallers infantils i espectacles per públic familiar).

 

Fira de l’escudella. Nadal

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí