Esteu aquí

Ubicació: 

Una de les masies documentades i més antigues de Vallgorguina és “Can Plana”, abans anomenada “Can Plana del Turó” que potser per la seva situació geogràfica o bé, com ja es va fer palès en un escrit de La Vall, núm. 55 del mes d’abril de 1986, de Ricard Pascual i Jaume Mora, tal com segueix:

“És una de les masies més velles de Vallgorguina. Està situada al Sud de la població, a dalt d’un turó i s’hi arriba per un camí, que hi mena de dret, que surt del final de la Carretera Vella, en el seu extrem Est. En alguns mapes actuals figura com “CAN PLANA DE DALT”, però el seu nom veritable és “CAN PLANA DEL TURÓ”. Fins fa poc més d’un segle, els membres de la família que la posseí signaven amb aquest cognom, com pot trobar-se en incomptables ocasions, com per exemple, en els documents signats per Marià (escrivia Mariano) del Turó, que fou batlle de Vallgorguina. L’edifici és de tres cossos, amb el carener perpendicular a la façana. Té la porta en arc adovellat i finestres quadrangulars amb l’empit, als brancals i el dintell de pedra. A la dovella de clau de la porta apareix gravada la data de 1.611, la qual a jutjar per l’estil arquitectònic, senzill i sever, podria molt ben ser de la construcció de la casa. Una placa ovalada de fusta enganxada a la porta presenta la inscripció ANY 1.870, és la data d’una reconstrucció deguda a un incendi. L’any 1.923 o 24 els seus estadants es muden a la casa situada a la sortida del poble, en direcció a Coll Sacreu. Aquesta casa era coneguda per Can Fèlix. La família Plana la comprà i l’amplià fins a donar-li l’aspecte actual i naturalment s’anomena des d’aleshores Can Plana. En ella es conserva una gran quantitat de documents escrits d’ençà l’any 1.132, dels quals molts són pergamins en llatí i català antic. Majorment són capítols matrimonials i testaments que s’han conservat a través dels temps, de generació en generació, fent possible extreure dels mateixos, dades de gran importància a l’hora d’estudiar la història del nostre poble, com podrien ser els noms de la gent d’aquell temps o costums i tradicions d’aleshores. De Can Plana, doncs, se’n té constància escrita des de més de vuit-cents anys i sempre ha sigut de la mateixa família.”

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.