Balls i danses populars de Xàbia

Dimecres, 3 març, 2010
Ubicació: 
Font: 
pas
Text aportat per: 
Isabel Martí

A Xàbia sempre s’han ballat les danses tradicionals. Actualment, des de 1989, treballa el Grup de danses el Portitxol amb l’objectiu marcat de mantindre els balls populars de Xàbia, transmesos pels nostres avantpassats, a l’igual que potenciar, fomentar i recuperar el folklore, els balls i les cançons pròpies de la comarca i d’altres indrets del País Valencià.

 ,

El grup ha participat en la Fira de Turisme FITUR de Madrid, en la majoria de pobles de la nostra comarca (Marina Alta), dins de la programació cultural del Misteri d’Elx i per tot el País Valencià així com al 1999 a Moaña, Gondomar i Vigo (Galícia), Palmela, Pinyal Novo, Pocêirao i Setubal (Portugal), al 2000 a Atessa i Pescara (Itàlia), al 2002 a Sariñena (Osca), al 2003 a Santa Ana (Albacete), Molina de Segura (Múrcia), Santa Eulària (Eivissa), al 2004 a Legazpi (Euskadi) i Sant Antoni (Eivissa), Ciutadella i Fornells (Menorca), al 2004 a Soest i Ede (Holanda), al 2005 a Festival internacional i la Festa del marisc a Vigo. I al 2006 al Festival de l’antiga corona d’Aragó (Castelló de la Plana) i al Festival del Ajo en Vallelado (Segóvia).

 ,

Com activitats que el nostre grup organitza de forma periòdica, cal citar, la Dansà del Carrer Nou que ballem des de 1992, l’Encontre de Rondalles, que celebrem des de 1992, la processó cívica del Corpus des de l’any 1998, l’aplec de danses tradicionals des de 1998. Trobada de Gegants i Nanos des de 2004. El nostre grup té d’altres activitats paral·leles, la Colla de Nanos de Xàbia i la Colla Portitxol dolçainers i tabaleters.