Temàtica: 

" L'arbre que estén lluny la seva ombra damunt els qui es passegen,

al temps en que començà a ésser plantat, era una tija.

Aleshores era a flor de terra i podia ésser arrencat amb les mans;

ara, que ha pres tota la seva virior, s'aixeca fins a l'infinit " 

Ovidi

 

El municipi montsenyenc de Santa Maria de Palautordera, està geogràficament i sociològicament inserit a la realitat global del massís del Montseny. La gran riquesa natural i la singularitat de les activitats humanes del massís, han suscitat històricament un enorme interès de tot signe: científic, pedagògic, excursionista, etc..

La diversitat biològica i la qualitat paisatgística són sens dubte de les més elevades de tota la regió mediterrània. Els homes de la Renaixença ja en copsaren la magnitud: Aribau, Verdaguer, Víctor Balaguer, ja citen o reflecteixen la muntanya com a objecte dels seus treballs literaris o científics.

Dos eminents científics, el naturalista de Segarra i el botànic Dr. Pius Font i Quer, realitzen sengles treballs, que foren la base de la primera proclama de protecció del Montseny - Reial Decret del 1928- . El treball del darrer ja assenyala, com a tasca important, la creació d' àrees de botànica per a l' estudi científic i la divulgació pedagògica de la flora del massís, obrint la porta a la funció pedagògica dels seus valors naturals. 

Una biodiversitat rica i diversa convé preservar-la i donar-la a conèixer per fomentar-ne el respecte i l'estima.  És per això que Santa Maria de Palautordera ha construït l'Arborètum "L'Arbreda del Montseny", un lloc per conèixer les espècies llenyoses del montseny i poder-les estudiar, respectar i estimar.

L'Arborètum recull una mostra de les 80 espècies llenyoses, com ara l'alzina surera, roure, pollancre, salze, freixe, faig i coníferes autòctones, que s'escampen pel massís i que són una bona representació de les que hi ha a Europa, tant a la part baixa de la Mediterrànea com a la Centreeuropea o als Països nòrdics. En el seu entorn natural és impossible poder-les contemplar, d'aquesta manera es posa a l’abast de tothom el coneixement i la comprensió del medi natural del Montseny i, en especial, de les seves espècies forestals més representatives.

El cos central del Parc està format per les aproximadament vuitanta espècies d’arbres que podem trobar escampats pel massís. També s'hi troben altres espècies llenyoses menors, de fàcil implantació, distribuïdes en illes i agrupades per veïnatge ecològic, no taxonòmic.

L’Arborètum es localitza a la conca del Reguissol. El substracte està format majoritàriament per materials sedimentaris argilosos, amb un sòl agrícola de regadiu de qualitat. En les zones orientals cap al sud i llevant, hi ha les espècies més higròfiles de ribera i les de distribució natural més nòrdiques.

Aquest espai creat a la mil·lenària vila de Santa Maria de Palautordera, permet combinar el passeig i l'estudi de l'ecologia. Dins hi ha un Observatori Meteorològic, i també s'hi poden veure els antics safarejos públics, que han estat reformats. 

Hi trobareu també una zona de pícnic dins el Parc del Reguissol, tocant a l'Arbreda. Els dos parcs, que estan a diferents nivells, es comuniquen mitjançant un pont de fusta.

L'Arborètum de Santa Maria de Palautordera, al peu del Parc Natural del Montseny, és l'únic de Catalunya declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO.

 

Gràcies a la web fonts naturals, aigua, muntanya i més per deixar-nos fer ús de les seves fotografies.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí