El Camí brancal al Baix Maestrat
Terres de l'oliva i la pedra

Municipis d’aquest tram

Enllaços i Descàrregues
Senyalització i Avisos
Observacions sobre la senyalització: 

Senyalització

Tot i que encara no hi ha senyalització amb la marca d'El Camí, ressegueix parcialment alguns senders homologats –els PR-V-295 i 296 i el SL-V-58 a Canet– i altres rutes municipals –a Canet, Traiguera, Sant Jordi, Càlig i Cervera– que en tots els casos van indicats amb panells, marques o senyals verticals. La Via Augusta és una ruta ciclista i senderista que recorre vies asfaltades i va marcada per mollons de pedra o un logotip de roda blava.

 Trobareu més informació al document sobre la senyalització

Avisos: 

El Brancal del Baix Maestrat connecta tots els pobles d'aquesta comarca –llevat de Rossell, vinculat amb el Brancal de la Tinença– amb el Camí troncal entre Xert i Sant Mateu durant 70 km en 7 etapes per camins i sendes. Aquestes 7 etapes es poden fer en 5 dies, tot combinant les etapes 2 + 3 Canet – Traiguera 14,9 km i 4 + 5 Traiguera – Càlig 16,9 km o en 6 dies combinant les etapes 3 + 4 la Jana – St Jordi 14,3 km.

Tot és practicable en bici tret de la senda de Xert al coll de la Barcella, que cal fer pel camí asfaltat (2,8 km); les sendes a la MD dels Àngels i a l’eixida de Cervera van en paral·lel a vies asfaltades. L’adaptació de la ruta és indicada a la fitxa d'etapes.

Cada cap d'etapa té una oferta d'allotjaments, llevat de Canet i Càlig. Hi ha un servei d’autobús entre Morella i Vinaròs que serveix Xert, la Jana, Traiguera i Sant Jordi.

Totes les etapes tenen un perfil fàcil o mitjà amb un desnivell negligible i una distància entre 6 i 15 km; únicament les costes de la mola de Xert i a l’entorn de Cervera representen un desnivell respectable.

Per a informació detallada de distàncies, desnivells i qüestions pràctiques, consulteu ací la fitxa d’etapes.

 

Informació del Tram
Marca: 
Brancal

Distància total: 
70.00km
Apte per bicicleta: 
Tot es practicable en bici tret de la senda de Xert al coll de la Barcella,que cal fer pel camí asfaltat (2,8km); les sendes a la Mare de Déu dels Àngels i a l'eixida de Cervera van en paral·lel a vies asfaltades
Estat del tram: 
Trams practicables amb GPS o sobre mapa (no marcats)
Descripció general del tram: 

Introducció

Descobrim una comarca que d’antuvi jeia sota mar i avui bressola una mar d’oliveres: la més alta densitat d’oliveres mil·lenàries del món. Ací és fàcil tornar enrere en el temps: al pou del Mas descansem davall oliveres que van néixer fa 1800 anys; tot xafant la Via Augusta o durant la fira romana de Traiguera, sentirem els passos dels romans; al castell de Cervera, buscarem el tresor amagat i fugim del drac de la Faram; i a la Barcella, recordem els darrers habitants d’un poble abandonat.

A la mar d’oliveres s’uneix el país de la pedra. Forma marges, mollons i peirons que delimiten; sénies, fonts i aljubs que remullen; barraques, masos i ermites que acullen. Pedra dels barrancs immensos que solquen la comarca i s’alça en moles imponents que ens recorden el salvatge Oest.

La presència humana hi és discreta: els pobles puntuen a penes el silenci sepulcral. Tanmateix el llegat monumental és abundant, fruit del domini del Mestre de l’Orde de l’Hospital –d’on prové el nom del Maestrat–: la torre de Càlig, el portal de Traiguera, el castell de Cervera i l’ermita romànico-gòtica dels Àngels, a l’ensems dels magnífics campanars i palaus del gòtic català com també la nória de les Sénies i el molí d’Oli cerverols; i com a colofó, el majestuós santuari reial de la Mare de Déu de la Font.

No podem obviar que aquest país és també bressol d’autèntiques catedrals de la caça: els paranys, amagatalls de caçadors on s’ajunta barraca amb arbre gegantí. La caça i el conreu d’oliva, garrofa i ametlla són activitats seculars que prompte poden passar a la història.

Arredonim la ruta participant en una dansa, jota o carabassa. Tot això no farà sinó fer-nos entrar la fam, i per això cal omplir el sarró de flaons, coques, olleta, croquetes de rovellons, senglar o conill al forn i oli d’oliva de la cooperativa.

 

Guia editada?: 
No
Grau de dificultat: 

 Trobareu tota la informació sobre els desnivells en el document de la fitxa d'etapes i en el document sobre els desnivells parcials per etapes.

Comarques: 
Participa!

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.