Santa Eugènia

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
1.652 (2014)
Superfície: 
20 km2
Altitud: 
120 m

El terme municipal de Santa Eugènia té una extensió de 20 km2. El municipi pren el nom de l’alqueria de Bernat de Santa Eugènia, un petit nucli de població medieval que en època islàmica pertanyia a l’alqueria Benibazari. A més de la vila, hi ha els llogarets de ses Alqueries, ses Olleries i ses Coves.
A Santa Eugènia ja hi existia una agricultura i ramaderia productives des de la prehistòria. Al llarg de l’època romana es consolidà la ramaderia i la trilogia mediterrània, principalment amb el cultiu de cereals i la vinya. Després de la conquesta catalana, a les possessions i els rafals es treballà l’horticultura.

Del període pretalaiòtic es conserven diverses coves, com les del puig de Santa Eugènia, des Puget, de Son Matxina, etc. El jaciment des Rafal, on hi ha un gran talaiot de planta circular, és una mostra de la cultura talaiòtica. A més, s’hi troba el turó fortificat de sa Mola, de son Vidal, i les restes prehistòriques de Son Mateu i sa Talaia.

En el Llibre del Repartiment de Mallorca (1232) es documenta la concessió de part de les terres de Santa Eugènia a Bernat de Santa Eugènia, que va ser governador de Mallorca. Al llarg de la segona meitat del segle XIII, les terres de la contrada estigueren sotmeses a subdivisions i traspassos. Ja des d’aquest segle i fins al XIX, Santa Eugènia va pertànyer administrativament a Santa Maria. Després d’un llarg procés, el municipi es consolidà i aconseguí constituir el primer consistori independent (1840).

Escut: 
Mapa urbà: 
Etimologia del nom: 
El municipi de Santa Eugènia pren el nom de l'Alqueria de Bernat de Santa Eugènia, un petit nucli de població medieval que en època islàmica corresponia a l'alqueria anomenada Benibazari. L´any 1250 es documenta amb el nom complet del seu senyor, mentre que el 1268 ja només apareix com a alqueria de Santa Eugènia.

El nom del llogaret prové de les cavitats que es troben pels voltants. Algunes d’aquestes són coves artificials prehistòriques i actualment moltes de les coves són utilitzades com a magatzems, cotxeries, galliners i...

Fira Agrícola i Ramadera , mostra de cuina i concurs d’ aviram autòcton de les Illes Balears. Abril. Festes Patronals i Mostra de Teatre de Santa Eugènia. Finals de juliol i principis d’agost. Mercat, dissabte de mat...

Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.