Sant Sadurní d'Anoia

Capital del Cava

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
12.887 habitants (2019)
Superfície: 
19 km²
Altitud: 
162 m

Gentilici: sadurninenc, sadurninenca

Sant Sadurní té els seus orígens en l’antiga parròquia de Sant Sadurní de Subirats, citada documentalment vers l’any 1080. L'any 1764 va aconseguir la seva independència com a municipi. Des d'aquest moment adopta el seu nom actual, pres com sobrenom el del riu que la travessa: el Riu Anoia. Amb una agricultura fortament orientada a la viticultura, a partir de 1872 s’hi van començar a elaborar les primeres ampolles de cava. El 1887 va patir fortament la plaga de la fil·loxera, però hi va saber reaccionar amb força i es va convertir en un dels llocs capdavanters en la lluita contra la plaga.

Set barris componen la vila: Ajuntament, Sant Antoni, Montserrat, Església, Diputació, Cavallers i Raval.

Les festes de Sant Sadurní d'Anoia són del 6 al 9 de setembre per commemorar la verema, i especialment la "Festa de la fil·loxera".

La segona setmana d'octubre es celebra la setmana del cava, amb els actes de la confraria del cava per coronar els ambaixadors del cava. L'ajuntament paral·lelament organitza la fira "Cavatast" on s'apleguen els millors cavistes per deixar tastar els seus millors caves.

L’economia del municipi es basa principament en la indústria, que donava feina al 45,4% de la població ocupada el 2005. Destaca el sector alimentari i de les begudes, que concentra gairebé la meitat dels efectius de l’Alt Penedès. Sant Sadurní és el primer productor de cava de l’estat, activitat que ha significat una transformació total del municipi.

Escut: 
Mapa urbà: 
Etimologia del nom: 
El terme Sadurní procedeix de l'antropònim llatí Saturninus, diminutiu de "Saturnus", 'Saturn'. El predicat al riu Anoia, del llatí amnucula, "rierol".

Rutes suggerides

De Sant Sadurní d'Anoia a Mediona (20.10km)
Fem Camí pel Penedès (20.00km)
Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.