Reus

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
104.373 habitants (2019)
Superfície: 
52,8 km²
Altitud: 
117 m

Reus és un municipi i una ciutat de Catalunya, la capital de la comarca del Baix Camp, situat a l'oest del Camp de Tarragona i a uns 10 km de la mar Mediterrània. Es creu que l'actual territori de Reus ha estat habitat per l’home des de fa gairebé un milió d’anys. No obstant, la vila com a tal és d'origen medieval, documentada a partir de l’any 1154. 

Avui en dia es coneix per la seva activitat comercial, per ser un centre de l'escalada de roca i el lloc de naixement de l'arquitecte Antoni Gaudí. La zona sempre ha estat un important productor de vins i licors. 

 Reus és la població catalana amb el tercer aeroport més gran de Catalunya.

La Festa Major de Reus es divideix en dos dates principals dels patrons de la ciutat: Sant Pere 29 de juny i Misericòrdia 25 de setembre.  Les Tres Gràcies de Reus és el nom que rep una processó celebrada per Setmana Santa, que forma part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Un dels productes agrícoles més importants de la ciutat és l'Avellana de Reus. Aquesta avellana es produeix en els camps de la ciutat i els pobles veïns sota les normes de la denominació d'origen amb seu a la ciutat de Reus. Un altre producte destacat de la zona és l'oli de la denominació d'origen Oli de Siurana.

La Universitat Rovira i Virgili és la institució educativa de màxim nivell a la ciutat.

Etimologia del nom: 
L'origen del nom de la ciutat és discutit. Per a alguns es tracta d'una derivació de la paraula llatina que designava els presoners, i doncs es tractaria, a l'origen, d'un establiment penitenciari romà. Actualment la tesi més acceptada és que el seu nom té origen celta, amb l'arrel red que originà el nom redis (o reddis), usat en documents del segle XII, que seria equivalent a un lloc "en els camins", és a dir, un punt habitat en un encreuament de camins, cosa que encara és avui dia.

Rutes suggerides

De Valls a Reus (32.00km)
Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.