Olesa de Montserrat

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
23.645 (2016)
Superfície: 
16.69 Km²
Altitud: 
124 msnm

Gentilici: olesà i olesana

Olesa de Montserrat és un municipi situat a la capçalera de la comarca barcelonina del Baix Llobregat, a l'esquerra del riu Llobregat, a 20 km del monestir de Montserrat i a 30 km de Barcelona. El seu terme municipal té una superfície de 16,75 km². La vila està situada a 124 m sobre el nivell del mar i el punt més alt del terme és la Creu de Saba, al cim de Puigventós, a 594 m d'altitud.

Olesa de Montserrat té tres zones geològiques diferenciades: la plana fluvial, els relleus situats a l'est de la vila i les muntanyes de la Serralada Prelitoral. Aquesta última queda al nord de la vila i tenim la gran sort que apareix a la zona de Ribes Blaves.

La patrona de la ciutat és Santa Oliva i es celebra el 10 de juny.

Olesa, a través de la seva Passió, és el marc des d’on es contempla una bella tradició que ha anat passant de pares a fills i que està documentada des de l’any 1538. És la primera passió que va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitatde Catalunya, l’any 2002.

Escut: 
Mapa urbà: 
Etimologia del nom: 
Hi ha diverses teories sobre l'origen etimològic del nom de la vila; una de les més probables és la que apunta a un origen preromà del terme, defensada per Joan Coromines, que l'argumenta amb el fet que el sufix "esa" figura en molts topònims preromans (Manresa, Odesa...), així com l'arrel "ol" o "or" (Olot, Olorda...). Algunes teories defensen la idea que aquesta arrel podria voler dir "aigua". Així, el nom d'Olesa voldria identificar un lloc amb abundància d'aigua. [Piñero, Jordi. «Mapa del Patrimoni Cultural. Memòria tècnica». Diputació de Barcelona. (Consulta: 30 juny 2014)] Font: Viquipèdia.

Rutes suggerides

De Viladecavalls a Olesa de Montserrat (17.00km)

Durant la primera setmana de setembre, Olesa es transforma en escenari de la Guerra de Successió (1705-1714), recreant els fets que van tenir lloc a la vila d’Olesa de Montserrat durant el conflicte. Punt d’encontre i lloc estrat...

Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.

Agraïments: 

Fotos: (torre rellotge i mercat) Per Enfo (Treball propi)  via Wikimedia Commons i (ajuntament) Paresdelamartina (treball propi) CC BY-SA 3.0