Juià

Entre la muntanya i el pla

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
327
Superfície: 
8,4 km²
Altitud: 
94m

Juià és un municipi de la comarca del Gironès, al peu del massís de les Gavarres. A més del poble de Juià, cap de municipi, hi ha els veïnats de la Costa, del Mas Nadal, el raval del Mas Seguer i el de l’Estació. La població era històricament eminentment rural, dedicada al conreu de terres principalment de secà. Es produeix sobretot cereals, farratge i girasol. Des de fa alguns anys també hi trobem població que treballa en nuclis propers com Celrà o Girona, així com alguna empresa del sector serveis. Eñ municipi celebra la festa major petita per la diada de Sant Pere, al juny, i la festa major de Sant Colom, al setembre.

Pel que fa a l'origent de la població, Juià ja apareix en documents medievals, concretament s'esmenta el castell de la població, Castrum Julianum, al principi del s XI, dins del Comtat de Girona. 

 

Gentilici: juianencs i juianenques

Escut: 
Mapa urbà: 
Etimologia del nom: 
Esmentat com a Julliano i Juyano al S. XII. Del nom de persona llatí Julianus, Julianum, derivat de Julius. (Segons Bofarull, Manuel. Origen dels noms geogràfics de Catalunya)

Rutes suggerides

De Girona a La Bisbal d'Empordà (52.00km)
De Girona a Flaçà i retornar amb el tren (22.00km)

El castell de Juià està situat prop del veïnat de Mas Nadal, a Juià, als contraforts septentrionals del massís de les Gavarres. Es troba dalt d'un petit turó que controla la propera vall del Ter...

Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.