Collbató

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
4.396 (2016)
Superfície: 
18.21 Km²
Altitud: 
388 msnm

Gentilici: collbatoní i collbatonina

La vila de Collbató ha estat durant segles el portal d'entrada per excel·lència de Montserrat, la muntanya més emblemàtica del Principat. Milers de peregrins d'arreu i visitants en busca de pau han passat al llarg de la història per Collbató, potser fent-hi nit, de camí al santuari, guardant en la memòria el record d'un poble que navegava entre el món agrari de secà (vinya i olivera) i la tragineria.

Municipi que gaudí dels primers assentaments ara fa 4.000 anys, visqué un dels seus episodis més contats durant la Guerra del Francès, quan el posteriorment heroi local Mansuet Boxó, collbatoní desterrat convertit a bandoler, foragità ell sol les tropes napoleòniques amb una mostra d'enginy i perspicàcia.

Les Coves del Salnitre, refugi d'aquest personatge llegendari, són un dels atractius principals d'aquesta vila. També hi trobareu el castell i el nucli medieval, l'arquitectura popular, l'art modernista, el Museu de Coses del Poble, l'antic molí d'oli, l'internacionalment conegut Taller d'Orgues Blancafort i l'església de Sant Corneli realitzant un agradable passeig pel poble.

(Imatges extretes de Viquipèdia)

Escut: 
Mapa urbà: 
Etimologia del nom: 
El nom de Collbató podria tenir el seu origen en el mot colle Betonis , el nom geogràfic de coll i un antropònim germànic, que sembla ser, va passar a la toponímia local durant el repoblament de la conquesta carolíngia. (font: Ajuntament de Collbató)

L’església parroquial de Sant Corneli ( Plaça de l'església s/n ) d’una sola nau i amb planta de creu llatina, és bastida en el estil barroc. El seu origen està en una capella documentada el segle...

Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.