Amer

Coneix!

Comarca: 
habitants: 
2298
Superfície: 
40,05 km²
Altitud: 
186 m

Gentilici: amerenc, amerenca

Amer és un municipi situat en una petita vall al nord de la comarca de la Selva, a tocar de la Garrotxa pel nord i del Gironès per l’est. El municipi se situa a la vall del riu Brugent, afluent del Ter. El nucli de població més poblat és la vila d'Amer, amb 1.919 habitants, seguida de Solivent, amb 191, i la Costa de Santa Brígida, amb 50, tots situats a la riba del Ter.

El nucli urbà d’Amer s’ha construït al voltant del monestir medieval que hi ha i dels camins que el comunicaven amb Girona i Olot. El seu aspecte és plenament medieval, començant per la Plaça de la Vila, quadrada i tota porxada. Aquesta plaça és escenari de l’única sardana ballada en espiral de tots els Països Catalans. Es balla el 16 d’agost i s’anomena la Sardana del Batlle.

Als afores de la població d’Amer, però dins del municipi, hi trobem l’ermita de Santa Brígida.

Escut: 
Mapa urbà: 
Etimologia del nom: 
L'origen del topònim d'Amer és desconegut; hi ha diverses teories que n'explicarien l'origen: La primera és que prové del llatí aquae merae, que significa "aigües pures". Aquesta teoria és proposada per Manuel de Montoliu (1877-1961). L'altra sosté que prové d'un nom de persona llatí, Amarius, derivat d'Amarus. Una altra teoria és que el terme prové del riu Amera, tal com s'anomenava antigament al riu Brugent, que travessa la vall.

A l’estiu és temps de vacances i comencen les festes majors dels pobles. A la vila d’Amer aquesta se celebra entre el 14 i el 17 d’agost. Cal destacar com a acte central la Sardana de l’Alcalde el dia 16 a les onze del...

Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.