Introducció a la guia d'El Camí a la Ribagorça, al Pallars Jussà i a la Noguera: a l'ombra del Montsec.

Trepitgem, amb aquest nou tram del Camí, el primer bocí de la Franja de Ponent, des de Benavarri, la capital de la Ribagorça, per enfilar passa a passa cap al Pallars Jussà. Recosirem, d’aquesta manera, la partió administrativa d’aquestes dues comarques germanes d’història, de cultura, de llengua i de relacions socials i comercials ancestrals. Passarem per poblets, alguns d’aquests abandonats, unes terres que un amic del Camí de la comarca anomenava «les terres oblidades».

 

 

Castell de Mur  Tremp  El Camí a la Ribagorça, al Pallars Jussà i a la Noguera

Això és, ni més ni menys, El Camí: una artèria agermanadora, portadora d’ulls vius que cerquen amb delit reconèixer i recompondre dins seu els bocins del cos nacional que encara desconeixen, bo i recollint riqueses insospitades i alenades de saba fresca i estimuladora que s’intercanvien fruit de la trobada inesperada entre les persones i els pobles. Amb aquest ja són actualment 18 els trams funcionals d’El Camí (any 2014) que tothom qui vulgui pot recórrer –11 trams senyalitzats, i la resta es poden seguir amb GPS o sobre mapa- al llarg d’una trentena comarques, més de 1.400 quilòmetres i més de 100 pobles; gairebé la meitat de tot el trajecte previst.

Seguint les marques del 8 al ritme més plaent i natural, a peu, sentirem com en travessar els pobles i comarques irremeiablement esdevenen part de nosaltres a través dels seus paisatges i rostres, de les seves festes, dels seus reptes i anhels, de les converses inesperades amb la seva gent. En aquest tram el Pas va organitzar la segona caminada de reconeixement d’El Camí l’any 05 gràcies als amics del Camí de Tremp i de la Ribagorça (la primera fou l’any anterior de Prada fins al Canigó, Prats de Molló i Beget). L’any 06, a la vuitena caminada cultural organitzada, amb el pintor benavarrí Enric Marquès vam plasmar la primera marca d’El Camí sobre una roca a la sortida de Benavarri. Vam voler que fos una marca que entronqués amb la nostra història recent, en aquest cas una gesta no violenta històrica i èpica del nostre poble -tot i que molt desconeguda-: la Marxa de la Llibertat de l’any 1976.

Va recórrer en 4 columnes al llarg d’aquell estiu bona part dels Països Catalans amb un missatge d’esperança i de llibertat per al futur que se’ns obria com a país després de 40 anys de tirania genocida, tot difonent els quatre punts consensuats per l’Assemblea de Catalunya, un veritable espai de trobada i de força del poble. Per aquest motiu, la primera marca que vam pintar va ser el peu amb les 4 fletxes a sota amb què un dels nostres pintors universals, Antoni Tàpies, va obsequiar la Marxa de la Llibertat i que es va convertir en el seu emblema. Avui, gairebé quaranta anys després, El Camí se’ns ofereix com una eina vertebradora del país i com un possible instrument al servei de tots per canalitzar noves marxes aglutinadores dels anhels que ara emergeixen amb força de les entranyes del nostre poble.

El Camí a la Ribagorça, al Pallars Jussà i a la Noguera  Congost de Montrebei  Esglesia de la Mare de Déu de la Pertusa

En endinsar-nos en aquestes terres, a més dels paisatges inhòspits i dels poblets gairebé deshabitats que es troben entre Benavarri i Tremp, gaudirem d’un paisatge amb molta riquesa geològica i arqueològica, així com de la cultura i la història de Tremp. En aquestes terres, domini del comte Arnau Mir de Tost, veurem castells impressionants i molt ben restaurats, com el de Mur, amb la seva Col•legiata. Travessarem el Montsec per una singular lleixa esculpida en el cingle a través de l’espectacular obra geològica natural de sublim bellesa que és el Congost de Montrebei. 

Veureu la gran riquesa històrica i arquitectònica d’Àger, del monestir de les Avellanes i de diversos pobles de la Noguera fins arribar a la seva capital plena de vida i de gent acollidora: Balaguer. La resta de tresors, anècdotes, experiències, serveis, etc. d’aquests pobles els trobareu en aquesta guia, que és la síntesi dels textos aportats desinteressadament per la gent i entitats de molts municipis –vegeu la plana d’agraïments-. Podreu trobar els textos sencers a la Camipèdia. En acabar de recórrer aquest tram, si us abelleix, podreu compartir els vostres comentaris, fotos, textos, etc. a www.elcami.cat. Que el gaudiu molt i que tingueu molt bon Camí!

Lluís Planas Herrero President del Pas: Amics del Camí

Esteu aquí