La ruta d’El Camí per la Marina Alta al novembre, s'ha apropat a la cultura popular

La ruta cultural d’El Camí per la Marina Alta del 29 i 30 de novembre ha estat un aprofundiment en el coneixement de la cultura popular vinculada al conreu de la terra per a elaborar la pansa. La caminada ha comptat amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Jesús Pobre i l’Associació Riu - Raus Vius, així com dels Ajuntaments de Dénia, Xàbia i Jesús Pobre. La següent caminada serà el 13 i 14 de desembre i anirà pels pobles de Gata, Benissa, Senija, Llíber i Xaló.

El punt de trobada i d’eixida va ser Dénia, on la Regidoria de l’Agenda 21 Local esparava els caminants per fer-los una rebuda i obsequiar-los amb l’obra “Valencians d’Algèria” premi Bernat Capó a l’any 2006.[@more@] L’Associació PAS: Amics d’El Camí, va regalar un exemplar de la primera guia cultural i turística editada d’El Camí: “El Camí al Montseny”. A continuació vam emprendre camí cap a Xàbia tot passant per les Rotes, la Torre del Gerro i les Planes del Montgó, fins arribar al cap de Sant Antoni i la platja del Tangó. Ja per la vesprada es gaudí del centre històric de Xàbia i a la nit, de l’abundant  sopar acompanyat per un esplèndid espencat i clòtxines bullides.

L’endemà de matí la ruta prosseguí cap a Jesús Pobre pel camí Vell de Gata i va recórrer els bancals d’ametllers, ceps i tarongers, fins arribar a l’olivera mil·lenària de Jesús Pobre, on el grup va parar a esmorzar. En arribar a Jesús Pobre esperaven al grup de caminants els amics de l’Associació de Veïns i de l’Associació Riu – Raus Vius. Per iniciar la volta, l’Associació de Veïns explicà la formació històrica de l’actual EATIM Jesús Pobre i el funcionament de la mateixa, així com l’origen musulmà del poble, d’on probablement prové el topònim Benissa de Vi per fer referència al nucli d’alqueries, actualment en desús. A continuació es sumaren amics de l’Associació Riu –Raus Vius que acompanyaren el grup fins el riu –rau més emblemàtic del poble, per explicar l’ús tradicional d’aquest tipus d’arquitectura i la vinculació al conreu de la pansa, tan present en l’economia de la comarca de la Marina Alta al llarg del segle XIX. En el seu moment l’elaboració de moscatell i de pansa fou una activitat econòmica molt important per al desenvolupament dels pobles.  D’aquest fet històric neix l’Associació Riu – Raus Vius, dedicada a la preservació, posada en valor i difusió dels riu – raus com a elements arquitectònics singulars a les comarques valencianes dedicades al conreu del moscatell i elaboració de la pansa. En finalitzar l’explicació, els caminants dinaren al restaurant Casa Pedro, que pertany a la Xarxa d’Establiments Acreditats d’El Camí (XEC), per ser un restaurant amb una cuina tradicional i amb productes de la zona.

Des de l’Associació PAS: Amics d’El Camí, es convida la gent a participar i gaudir de la propera caminada pels pobles de Gata, Benissa, Senija, Llíber i Xaló, que es realitzarà el dissabte 13 i diumenge 14 de desembre. L’eixida serà el dissabte a les 9.00 del matí a la plaça de l’església de Gata. Abans d’emprendre la caminada rebrà els caminants la Regidoria de Cultura, i el Casal d’Acció Cultural del País Valencià de Gata farà una visita pel poble per explicar la seua història i cultura. A continuació la caminada seguirà pel camí vell de València fins a Benissa. Ja per la vesprada, junt amb el Casal d’Acció Cultural de Benissa i la Regidoria de Cultura i Patrimoni Històric, es realitzarà l’activitat: “Passeig poètic per llocs emblemàtics de Benissa”, on qualsevol persona podrà llegir un poema o text al lloc que més li agrade. El passeig poètic s’iniciarà a les 18.00 des del Pou d’Avall. L’endemà a les 9.00 des de la plaça Jaume I de Benissa, s’iniciarà la caminada cap a la Vall de Pop, tot passant per Senija i Llíber fins a Xaló, on pararem a dinar. Per a inscriure's a la caminada pot fer-se cridant al 655 062 006 o enviant un correu a pasmarina@elcami.org

Esteu aquí