Ubicació: 

Sant Martí de Sorbet, va ser originàriament una església romànica erigida al lloc de Cavall Sobirà, que juntament amb Cavall Jussà formaren els dos primitius nuclis habitats que van donar pas al poble de Viladecavalls. La construcció del nou temple entre 1785 i 1797 provocà la desaparició de l’antiga capella romànica d’una sola nau, que ocupava l’espai de l’actual cor i caixa del campanar. En l'actualitat es conserven, a la façana de ponent, la porta i una finestra d’arc de mig punt adovellada que es troben tapiades. A partir d’aquesta estructura, es va formular l’església barroca, amb absis poligonal a la capçalera.

A l’altar major hi trobem el retaule de Sant Martí. La volta de la nau central arrenca d’una cornisa motllurada, sobre la qual hi ha els òculs que il•luminen la nau, amb vitralls amb motius evangelistes. Les naus laterals queden determinades per pilars amb capitell motllurat, sobre els quals es recolzen els arcs de mig punt. En aquestes naus s’hi situen les capelles, amb la corresponent fornícula amb la imatge del sant. A l’ala esquerra del temple hi ha la Capella del Santíssim, afegida durant el període pre-modernista. D’aquesta en destaquen especialment els vitralls

 L'any 1887 es va edificar el campanar, en estil neoromànic. Està adossat a l'església com una prolongació de la façana principal i del mur de l'est. És de planta quadrada i els seus murs es troben arrebossats i pintats de blanc com la resta de parament que conforma l'església. No va ser fins el 1922 quan es van col·locar les campanes i l’esfera del rellotge.

La façana principal té una decoració similar al campanar. A la part baixa s'obre la porta d'entrada, precedida per una petita escalinata. La porta és de tipologia rectangular amb un emmarcament de pedres ben treballades i motllures al llarg de la línia de d'intradós, tant en els brancals com a la llinda. A la part superior, i a partir d'un arc rebaixat; les pedres que conformen la llinda presenten un tractament ondulat i arrodonit als extrems. A la clau de l'arc hi ha una imatge de Sant Martí oferint la meitat de la seva capa a un pobre.

La reixa d'accés a la zona del baptisteri està ubicada entrant al temple, a mà dreta. És feta de ferro forjat i està formada per dues fulles de tipologia rectangular amb l'acabament superior semicircular rodó.

L'església té tres naus i la capella del Sagrament, obra de Lluís Muncunill, que forma un cos apart i que va ser consagrada l'any 1901.

Sant Martí de Sorbet,  església del municipi de Viladecavalls (Vallès Occidental) està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí