Ubicació: 

EL CASTELL DE MEDIONA

Pertanyent a la família del mateix nom, formava part del comtat de Barcelona. Apareix citat ja en un document de 1011. La família dels Mediona va tenir la possessió del castell fins a mitjan segle XIII quan va passar a mans de la família Barberà. En 1616, Guillem de Barberà va vendre el castell i les terres a Joan Ferrer, un comerciant de Sant Pere de Riudebittles. En 1632 va passar a formar part del ducat de Cardona.

Està considerat com a bé d’interès cultural per la Generalitat de Catalunya. Situat sobre el cim d’una muntanya, en origen estava format per diversos recintes. Es conserva una torre de base quadrada del segle XV de tres pisos d’alçada. L’interior està comunicat per una escala de cargol També són visibles els fonaments d’una torre de base rodona.

 

ESGLÉSIA DE MEDIONA

L’església del castell, la construcció es va iniciar al segle XII és de nau única. La coberta és de volta apuntada i està presidida per un absis poligonal. La coberta de l’absis es va afegir al segle XIV i és de volta de nervadura. Té també una capella d’estil neoclàssic que va ser afegida al segle XVIII. L’església va ser profanada el 1936 i restaurada per complet en 1940.

La parròquia de Sant Joan de Mediona està dedicada a Sant Joan de Conilles. Es tracta d’un edifici de base romànica, documentat ja en 1299. L’edifici ha sofert diverses modificacions encara que poden veure’s encara vestigis de l’etapa romànica. En el seu interior es troben uns capitells romànics. Un altre edifici romànic és l’església de Sant Pere Sacarrera, citada en documents de 1030. Té un absis en semicercle decorat amb arcuacions i bandes d’estil llombard.

 

CAPELLES

Són interès també les nombroses capelles, com ara la de  de Sant Pere Sacarrera ,la Capella Sant Elies, dalt del turó de la pineda de Sant Elies, a 537 m. d’alçada.

Entre d’altres com la de  Santa Anna i San Esteve de Mediona,Santa Margarida d’agulladolç, Sant Salvador de Pereres, Sant Pau, Santa Margarida d’Agulladolç, Santa Maria d’Orpinell i  la de Ginoles.

 

CONSTRUCCIONS TRADICIONALS

Les construccions tradicionals de pedra seca, com bordes i barraques, també són força notables en el territori medionenc, anomenades  “barraques de la vinya”; moltes són envoltades de bosc o matoll, la seva construcció majoritàriament al segle XIX, consistien  en una obra artesanal de gran relleu estètic amb la pedra col·locada amb regularitat, quasi formant rengleres superposades.

La seva utilitat era de aixopluc del pagès i també com a magatzem d’estris de conreu. Malgrat haver quedat molt abandonades i fer-se desperfectes, sens dubte formen part de la cultural rural.

 

FONTS

Pel que fa al patrimoni natural i etnològic el nucli de Sant Joan de Mediona com els diversos nuclis de població, i les masies, han estat instal·lades al voltant de fonts, ja que l’aigua corrent sempre va unida als nuclis de població sedentària. Avui ja no tenen la finalitat d’altres èpoques; tot i així, algunes són bastant freqüentades.

En destaquem les més importants:

-Font de la Torreta (Nucli Cases Noves )

-Font de la Fassina (Camí de Puigfred) Rep aquest nom per les ruïnes d’una edificació que hi ha al seu costat, la qual es diu que fou una fassina.

-Font del Bosc Al peu de la carretera , prop de St. Pere Sacarrera. És la font més singular i una de les més conegudes.

-Font del Molí (Nucli de St. Joan de Mediona) davant del barri del mateix nom. El lloc és ple de vegetació de ribera amb pollancres i freixes i gran nombre d’arbusts.

–Font de l’Obac de Palà Era la font que subministrava l’aigua a l’antiga masia del mateix nom.

-Font del Soler Es troba dins la hisenda del Soler, prop de la casa, en un lloc de gran vegetació.

-Font del Vilar Prop de l’antiga masia del Vilar, a la zona del castell medionenc.

-Font del Bolet 41° 27′ 20.91″ N  1° 36′ 17.73″ E També coneguda per la font de Mare de Déu de Montserrat, a la zona de la quadra de Bolet, a una alçada de més de 700 metres. És una cabalosa font, té l’aigua canalitzada i una llarga mina per recollir-la. Al seu entorn hi ha una gran alzina i un plafó de ceràmica amb la figura de la Verge.

-Font de Conilles. També coneguda per font de Sant Joan, situada al peu del camí que del Bolet porta a Sant Joan. Té un plafó de ceràmica amb la figura del sant.

–Font de la Guixera. Coneguda també per font del Boix. Al costat de la masia de la Guixera, prop del camí que porta a Can freixes, de Cabrera d’Anoia. Està situada en un indret molt pintoresc envoltada d’alzines centenàries.

 

ARBRES

També destaquen alguns arbres d’interès: El Roure del Solé, el Pi dels Agullons, amb 410 cm de circumferència, el lladoner de Mas Bolet, el Pi verd de la Feixeneda, l’alzina del Bolet, el Freixe de la Gelada, la Pinassa sobre la Font de l’Hortelana.

 

COVES

A Mediona existeixen infinitat de coves, avencs, abrics. Una de les més conegudes és la cova del Bolet, del Castell de Mediona, etc.

 

L’AGULLA DE VALLDELLÒS

De 20 metres d’alçada, que ja en temps prehistòrics i posteriors ha servit de punt de referència, bé per desenvolupar-hi activitats de caràcter econòmic (possiblement emmagatzematge de productes alimentaris en època neolítica o de l’edat de bronze), lloc de refugi, indret d’enterraments, sector de culte (època ibèrica).   (Coordenades: 41.457119, 1.617773)

Trobareu més informació al web www.mediona.cat o al web Coneix Mediona 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí