Ubicació: 

La Vall d'Arbúcies conserva un conjunt de petits edificis religiosos d'aquest estil artístic desenvolupat ara fa prop de 1000 anys, de manera general a gran part de Catalunya. La seva ubicació privilegiada a diferents punts de la vall és una atractiu afegit que ens aboca aquest origen mil·lenari.

Sant Pere Desplà.  Aquesta església es troba situada en un mirador excepcional a cavall del massís del Montseny i de les Guilleries. Apareix documentada per primera vegada l 'any 923 i des de ben antic s'associa al mas Ferrer de Sant Pere.
L’església de Sant Pere Desplà es d'origen preromànic( segles IX-X) i conserva restes de pintures murals d’aquesta època primitiva on es representen una sèrie de figures d’orants i motius vegetals decoratius a les parets laterals de la nau, actualment restaurades. L'església és d'una sola nau amb capçada a llevant amb absis semicircular. Fou reformada en el segle XII segons l'estil romànic pur. Al segle XVII fou reparada canviant la primitiva volta de pedra per una coberta de fusta i teules,fou en aquest moment quan es construí el campanar d'espadanya.
L'any 1983 en unes obres de restauració s'hi van descobrir les pintures murals preromàniques.

Sant Cristòfol de Cerdans.  El lloc de Cerdans es troba documentat des de l'any 878. L'església  romànica dedicada a sant Cristòfol es bastí abans del 1153. En aquest moment  era el centre espiritual de la parròquia de Cerdans amb una desena de masos, dels quals els més importants de del segle XIV foren: Tarrés, El Serrat i el Mataró.

L'església de Sant Cristòfol de Cerdans conserva alguns elements propis de l'arquitectura romànica dels segles XI i XII( planta, arcuacions i absis) als quals s'afegiren un campanar de torre i dues capelles laterals al segle XVI. Adossada a l'exterior, hi ha la construcció de l'antiga rectoria.

Santa Maria de Lliors. L'església parroquial de Lliors és d'origen romànic, i apareix documentada des del segle X. Al segle XIII la parròquia de Lliors estava formada per uns 5 masos, dels quals destaca per la seva proximitat i relació  amb  Santa Maria, el Crous de Lliors. Des del segle XIV l'edifici patí un abandonament constant, que finalitzà amb una important reforma em el segle XVII, obra que finalitzà el 1709, tal i com s'indica en la dovella de la portalada.

L'església actual és d'una sola nau, amb absis carrat, coberta a dues vessants amb cornisa catalana i ràfec. L’entrada a la façana sud és en arc de mig punt adovellat, al damunt restes d´un rellotge de sol. El campanar és en espadanya.

Sant Mateu de Joanet. El lloc de Joanet ja apareix documentat l'any 886. L' església parroquial de Joanet, dedicada a Sant Mateu, té un origen romànic  però fou reformada completament el 1619 i ampliada amb capelles laterals, posteriorment el 1890 es construí el nou campanar i es reformarà l'antiga façana.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí